Голосуватимуть, як у Верховній Раді

Про те, що під час сесії в Рівному киплять пристрасті не менші, ніж у верховній Раді, добре відомо не тільки депутатському корпусу чи місцевим жителям. відлуння окремих дебатів відчувається в обласному центрі, а також у столиці. і не тільки тому, що це стосується роботи автомобільного пункту пропуску, хоча і це в першу чергу, а ще й тому, що у місцевих депутатів та керівництва ОТГ широке поле діяльності — від найменших потреб простих жителів прикордоння до міжнародних проектів.

Одним із таких нововведень, з яким ознайомили депутатський корпус, стала система поіменного голосування, презентацію якої провели перед початком пленарного засідання 20 листопада. Загальна її вартість сягає чверть мільйона гривень, з яких більше половини витрат (150 тис. грн)  становить програмне забезпечення. Решта — вартість комп’ютерного обладнання: планшети, ноутбук, проектор тощо. Хоча сучасний девайс і дорогий, проте одразу відмовлятися від його впровадження депутати не стали. Заслухали про переваги, недоліки та різноманітні технічні характеристики.

Цікавилися навіть можливістю здачі в оренду, на що представник київської фірми заперечив: «Система повністю автономна, може працювати в будьякому приміщенні чи навіть під відкритим небом, але кожен пристрій «прописується» під конкретного депутата, встановлюється особистий пароль і так далі». В залі спочатку почулися жарти: «Тоді можна здавати в оренду хіба що разом із депутатами», а потім і конкретні обговорення: «Занадто дорого, за такі гроші можна клуб відремонтувати чи ще щось корисне зробити, а депутатам не важко й руками голосувати»…

Отож, із остаточним рішенням по цьому питанні поки погодилися почекати, зваживши всі «за» і «проти». А ось, що потребувало нагального розгляду, так це бюджет громади на поточний рік. Тому народні обранці за його коригування взялися одразу й без обговорень. Тим більше, оперативному прийняттю рішень по кожному пункту сприяла робота відповідної профільної депутатської комісії, яка на своєму засіданні напередодні детально розглянула всі фінансові питання та клопотання розпорядників коштів.

Відтак, найбільшу суму коштів 921605 гривень депутати вирішили спрямувати на виготовлення генпланів сіл Будники, Миловань, Сокіл, Новоугрузьке. Відділу освіти Рівненської ОТГ надійде 198 тис грн., з них на виплату відпускних працівникам дошкільних закладів 125 тис грн.; придбання звукопідсилюючої апаратури для Рівненського ліцею — 50 тис. грн.; придбання парт і стільців в Гущанський ліцей — 15 тис. грн. та придбання стелажів у Столино-Смолярську гімназію — 8 тис. грн. На потреби галузі культури було виділено понад 160 тисяч гривень, з яких 125,160 тис. — на капітальний ремонт клубу с. Підлісся, решта — на придбання проектора, ноутбука та передплату друкованих видань установам громади. Понад 362 тисячі гривень отримає КНП «Центр медичної допомоги Любомльської районної ради» на придбання гематологічного аналізатора для амбулаторії загальної практики сімейної медицини с. Гуща (171 295 грн.) та ремонт ФАПу с. Полапи (190 900 грн). Окремо депутати обговорили питання фінансування Інклюзивно-ресурсного центру, який діє при міській ОТГ, але обслуговує дітей із навколишніх населених пунктів Любомльського та Шацького районів. Його створення передбачало співфінансування із усіх цих громад, але поки всі видатки брала на себе Любомльська міськрада. Отож, керівництво центру змушене було тільки зараз звернутися про допомогу в розмірі 50 тис грн. Профільна комісія, вивчивши всі документи, погодилася скерувати п’яту частину від цієї суми, а окремі депутати під час пленарного засідання продовжували наполягати на повному задоволенні прохання дирекції ІРЦ. Оскільки жодна із цих пропозицій не набрала більшості голосів, головуючий на сесії Володимир Крижук запропонував компромісне рішення щодо виділення коштів у розмірі 30 тис. грн., яке й було підтримане майже одноголосно. Решту питань порядку денного, серед яких переважна більшість земельних, депутати погодилися розглянути без перерви, тому роботу сесії завершили відносно швидко в межах однієї години.

Сергій МИКОЛАЙЧУК.

Add a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *