Інклюзивна освіта на місцях

Відносно недавно в освітянській галузі нашої країни з’явився новий термін — інклюзивно-ресурсний центр (ІРЦ). Спочатку такі установи почали відкриватися у більших містах, а на сьогоднішній день їх кількість зросла до 600. На Волині нині функціонує 23 інклюзивно-ресурсних центри. До їх створення активно долучилися і в об’єднаних територіальних громадах. З діяльністю Любомльського ІРЦ ми знайомили наших читачів з моменту його відкриття. А ось про те, що подібний комунальний заклад був створений і успішно функціонує вже півроку в Головненській ОТГ  менш відомо громадськості краю.

Директор ІРЦ Оксана Маїло (праворуч) з психологом Марією Галян готуються до заняття.

Інклюзивно-ресурсні центри прийшли на зміну розформованим ПМПК — психолого-медико-педагогічним консультаціям. Їх функції багато у чому збігаються, однак, спектр послуг, які надають центри, більш широкий. Основною послугою ІРЦ, яка раніше була в компетенції ПМПК, є проведення комплексної оцінки розвитку дитини. Це дозволяє визначити потенційні можливості та особливі освітні потреби дитини. За результатами комплексної оцінки фахівці центру складають висновок, який є підставою для формування відповідної програми, за якою буде навчатися дитина.

Під особливими освітніми потребами мається на увазі те, що у дитини є певні порушення: зору, слуху, мовлення, опорно-рухового апарату, інтелектуального розвитку або емоційно-вольової сфери. Іноді легкі форми подібних порушень до певного часу залишаються непомітними для батьків і проявляються вже тоді, коли дитина пішла до садка чи школи.

Нагадаємо, що на початках організаційними питаннями утворення інклюзивно-ресурсниих центрів займалося освітянське відомство, отож пропозиція Любомльського райво передбачала відкриття такого закладу саме у селищі Головне. Згодом ініціативу перехопили в Любомльській ОТГ, відкривши ІРЦ в грудні 2018 року на базі дитячого реабілітаційного центру районної лікарні. Проте головненці від своєї ідеї не відмовилися і вже до початку нового навчального року повністю забезпечили функціонування власного комунального інклюзивно-ресурсного центру.

В приміщенні денного стаціонару силами персоналу були обладнані кімнати для заняття з дітьми, укомплектовані штати. Адже, окрім комплексної оцінки розвитку дитини, ІРЦ надають корекційно-реабілітаційні послуги. А для цього, як відомо, необхідні не тільки відповідні умови, а й кваліфіковані спеціалісти. Сьогодні у штаті установи працюють п’ять осіб: директор, два практичних психологи, вчитель-логопед та вчитель-дефектолог. Найближчим часом до роботи приступить вчитель- реабілітолог. А нещодавно, наприкінці грудня минулого року, Головненський інклюзивно-ресурсний центр отримав спецтранспорт для забезпечення виїзної діяльності .

«Автомобіль повністю пристосований для проведення мобільної роботи, обладнаний відповідно до вимог, — розповідає директор ІРЦ Оксана Маїло. – З його допомогою фахівці центру матимуть змогу працювати у віддалених селах нашої громади. Крім того, нами обслуговується ще й Шацька ОТГ, відтак виїжджатимемо та працюватимемо згідно графіків і там. Це суттєва допомога в першу чергу батькам, котрі з-поміж іншого часто не мають фінансової змоги забезпечити підвіз дітей до нашої установи. А так вони матимуть можливість займатися зі спеціалістами по місцю проживання».

Неабиякі сподівання колектив Головненського інклюзивно-ресурсного центру плекає на майбутнє нове, спеціально пристосоване для потреб особливих дітей приміщення. Його обіцяють виділити після зведення та введення в експлуатацію лікарської амбулаторії, будівництво якої заплановане на цей рік. «Для цього ми вже й меблі закупили, обладнання та більшість необхідних речей, — продовжує Оксана Володимирівна. — Готові хоч зараз самі взятися за облаштування кімнат. Нам це не вперше. Багато допомагають і батьки, адже з-поміж іншого плануємо працювати і з ними. Для них будуть проводитися групові зустрічі, на яких можна буде розповісти про наболіле, поділитися досвідом розв’язання конфліктних ситуацій, отримати практичну пораду від фахівця та моральну підтримку».

Розподіляє оптимізм та підтримує працівників ІРЦ у їх стараннях селищний голова Микола Демедюк. Йому, як нікому іншому, відомо наскільки тяжко вирішувати глобальні питання розвитку громади, яку всі вважають не перспективною. Особливо коли це стосується будівництва нових об’єктів, таких як загальноосвітня школа та лікарська амбулаторія. «Слід зазначити, що в жодне наше починання мало вірили в районі чи області, як, зрештою, і в саму ідею самодостатності об’єднаної територіальної громади. Проте ми своєю працею, ініціативністю та стараннями жителів доводимо протилежне. Вірю, що нам вдасться завершити будівництво не тільки школи та амбулаторії, а й забезпечити функціонування інклюзивно-ресурсного центру на належному рівні. Всі ресурси у нас для цього є».

Сергій БОЯРЧУК.