«Подорож у світ професій»

Профорієнтаційний захід під такою назвою відбувся нещодавно у Любомльському професійному ліцеї. Мета — допомогти зорієнтуватися у розмаїтому світі професій.

Після вступного слова директора навчального закладу Миколи Дутка, його заступник з навчально-виховної роботи Оксана Мохнюк коротко розповіла, запрошеним на захід учням шкіл Рівненської ОТГ та Любомльського ЗЗСО № 3 про історію ліцею, ознайомила зі спеціальностями, яких тут навчають, розповіла про успішних випускників. Діти переглянули відеорезюме, де вихованці ліцею презентували професії, яким навчаються.

Своїми талантами поділилися учасники гуртків художньої самодіяльності, підготувавши невеличкий концерт. По тому учні ліцею провели для школярів майстер класи з різноманітних професій.

Так, столярі демонстрували, як можна швидко і якісно виготовити з дерева кухонну дошку. Тим часом юнаки, які опановують професію «Маляр, штукатур» ділилися секретами використання трафаретів для декору поверхонь. Як виготовити валентинку із тканини показували юні кравчині. Приготуванню безалкогольного глінтвейну та трав’яних чаїв, навчали майбутні офіціанти, бармени. Рівненько відрізати плитку і зробити у ній отвір потрібного діаметру — цьому можна було повчитися у хлопчаків, які навчаються професії «Штукатур, лицювальник-плиточник».

Ну а найбільший інтерес викликали майстер-класи кухарів, які готували суші та вироби із дріжджового тіста.

Звісно ж, серед школярів знайшлося багато охочих спробувати себе у презентованих професіях. Хтось чи не вперше у житті взяв до рук валика, когось зацікавили секрети кравецького ремесла, ще хтось захоплено брав участь у творенні перших кулінарних шедеврів

«Думаю, такі заходи завжди потрібні, — підсумовує Оксана Мохнюк. — Адже зробити правильний професійний вибір означає знайти своє місце в житті, визначити свою долю».