Голосуватимемо по-новому

До теперішніх місцевих виборів прийнятий Виборчий кодекс України, який по-новому впровадив виборчу систему. Будуть нові за формою виборчі бюлетені. По-новому працюють виборчі комісії і будуть проводити підрахунок голосів за новими правилами. А ще ж додалась загроза пандемії, спричиненої коронавірусом. Думається, що у зв’язку з цим на виборчих дільницях будуть окремі заходи безпеки.

Право голосу мають громадяни, яким виповнилося на день голосування 18 років, вони є виборцями, і включені до списку виборців на виборчій дільниці.

Не мають права голосу на місцевих виборах:

  • військовослужбовці строкової служби
  • громадяни України, які проживають за кордоном
  • особи, визнані судом недієздатними
  • громадяни України, які перебувають у місцях позбавлення волі.

Зупинюсь лише на найпоширеніших тезах. Кількість виборчих округів у нас в районі залежить від кількості депутатських мандатів, тобто Любомльська ОТГ (більше 10 тис. виборців), це 26 депутатів (26 округів). Решта ОТГ (до 10 тис. виборців), це по 22 депутата, відповідно і кількість округів 22, які визначає місцева територіальна виборча комісія.

Висування кандидатів закінчується 24 вересня. Громадянин може бути одночасно висунутий кандидатом у депутати та кандидатом на посаду Любомльського міського голови шляхом висування лише однією політичною партією (партійним чи безпартійним) або лише шляхом самовисування.

Отже на поточних місцевих виборах на території Любомльського району будуть вибиратись депутати до Волинської обласної ради, Ковельської районної ради (Любомльський район відійшов за укрупненням саме до Ковельщини), а також депутати сільських (Вишнівської та Рівненської), селищної (Головненської), міської (Любомльської) територіальних громад.

Тому жителі району отримають на виборчих дільницях чотири виборчі бюлетені. Виборчий бюлетень повинен містити:

  • назву і дату місцевих виборів;
  • позначення і номер виборчого округу;
  • позначене місце для печатки ДВК;
  • роз’яснення, щодо порядку його заповнення виборцем під час голосування.

Перший бюлетень — з виборів депутатів сільської, селищної ради (Вишнівської, Рівненської, Головненської територіальних громад). Саме на рахунок цього бюлетеня у громадян найбільше питань щодо його заповнення.

В ньому кандидати, зареєстровані у відповідному виборчому окрузі, мають бути розміщені в алфавітному порядку. А, отже, в даному бюлетені зазначається: порядковий номер кандидата, його прізвище, ім.’я та по батькові, партія, яка висунула кандидата, або позначка «самовисування», рік народження, посада, місце проживання. Також у бюлетені має бути порожній квадрат для волевиявлення виборця, де він і ставить позначку напроти прізвища вподобаного кандидата.

Бюлетень з виборів депутатів міської ради (Любомльської територіальної громади) містить:

  • назву організації партії та її номер по списку (визначений жеребкуванням в ТВК), а нижче прізвище, ім’я та по батькові кандидата у депутати включеного до виборчого списку без зазначення номера від партії.
  • два порожні квадрати: один для волевиявлення щодо партії, інший — для волевиявлення за кандидата від цієї ж партії за номером в списку бюлетеня.
  • сам виборчий список по даному округу з прізвищами та ініціалами усіх кандидатів та їх порядковими номерами.

У першому квадраті виборець ставить відмітку за організацію партії, в сусідньому квадраті — порядковий номер вподобаного кандидата від цієї партії.

Другий бюлетень з виборів сільських, селищного та міського голів містить:

  • прізвище, ім’я та по батькові кандидатів, що зареєстровані в окрузі і вписані в алфавітному порядку.
  • організація партії, яка висунула кандидата або позначка «самовисування», якщо кандидат є самовисуванцем.
  • відомості про рік народження кандидата, його посаду, місце проживання, а також порожній квадрат для позначки, яку ставить виборець напроти вподобаного кандидата.

Третій і четвертий бюлетень — з виборів депутатів обласної та районної ради містять такі самі дані, як і бюлетень до територіальної громади з кількістю виборців 10 тис. і більше. Тобто, такий же, як наприклад до Любомльської ОТГ. Виборець так само має заповнювати два порожніх квадрати:

  • перший — для вибору щодо організації партії, якій симпатизує виборець. У ньому ставиться позначка у вигляді плюса, «пташечки» тощо за організацію тої чи іншої політичної партії, наприклад, «За майбутнє».
  • у другому квадраті, який розташований поряд з попереднім, ставиться та цифра, під яким номером розташований у списку кандидат цієї ж партії в бюлетені, за якого виборець віддає свій голос.

Якщо виборець не поставить цифру в квадраті за жодного кандидата від партії, а наприклад, лише позначку за організацію партії, такий бюлетень все одно вважається дійсним.

Взагалі, згідно Виборчого кодексу, за проханням виборця, уповноважена особа на виборчій дільниці у день виборів зобов’язана надати вичерпну інформацію щодо заповнення виборчого бюлетеня.

Щодо інших нововведень, то одна з найголовніших — це наявність грошової застави, яку мають сплатити кандидати в депутати і кандидати на посади голів.

На виборчій дільниці, в тому числі і в день голосування громадянам можна буде ознайомитись з інформаційними плакатами та інформаційними буклетами організацій партій.

Територіальна виборча комісія протягом дванадцяти днів з дня голосування встановлює результати волевиявлення з відповідних місцевих виборів.

Ігор ТОРБА, юрист-правознавець.