У музиці бринить життя

Якщо життя – то музика, то, найвірогідніше, у її полоні треба народитися. Щоб згодом, дорослішаючи разом з нотами звідусюди, отримувати ще й естетичну насолоду, щоб мистецьки талановито творити  для людей цю музику життя і про життя. І це про Віталія Охманюка, який народився в Любомлі, а перші уроки гри на баяні отримав від дідуся Івана Кузьмича Конашука, знаного в краї баяніста і соліста.

Нині 42-річний Віталій Федорович знана і на Волині, і в Україні, Польщі та й зарубіжжі людина. Він – декан факультету культури і мистецтв Волинського Національного університету імені Лесі Українки, доцент, має науковий ступінь – кандидат мистецтвознавства. А 25 серпня цього року згідно з Указом Президента України  Віталію Охманюку присвоєно почесне звання Заслужений діяч мистецтв України.

Його біографія стисла, але насичена змістовно. Закінчив Любомльську загальноосвітню школу №2 і музичну по класу баяна у відомої досвідченої вимогливої викладачки Галини Сацюк, котра, до слова, є сестрою його мами. У 1997-му завершив навчання у Луцькому музичному училищі, і у 2002-му здобув спеціальність «Музична педагогіка та виховання» у ВДУ імені Лесі Українки. Як сам розповідає, йшов до мети цілеспрямовано і наполегливо долав кожну мистецьку сходинку, хоч бувало не просто матеріально, доводилося грати на взятому  в оренду інструменті: «Загалом, якщо враховувати музичну школу, я  вивчав можливості баяна, баянне мистецтво 17 років, з них два роки аспірантури…». Віталій Федорович захистив кандидатську дисертацію у 2013 році, отримав науковий ступінь кандидат мистецтвознавства.

Повністю розповідь про нашого земляка читайте у сьогоднішньому номері газети «Наше життя»