$7 тис. за виїзд: через організації нардепа Стернійчука і ексзаступника голови Волинської ОВА Гупала утікачі виїжджали з України, – УП

ГО «Волинський актив молоді», співзасновником якої є нардеп з Волині від «Слуги народу» Валерій Стернійчук, та фонд ексзаступника голови Волинської ОВА Юрія Гупала «Віримо в Україну» причетні до незаконного виїзду за кордон чоловіків через систему «Шлях». Згідно з інформацією журналіста Михайла Ткача, ціна послуги у фонді Гупала становила 7 тисяч доларів.

Про це з посиланням на матеріал Української правди пишуть Волинські новини.

У розпорядженні Української правди опинився список військовозобов’язаних, які залишили країну в 2023 році через систему «Шлях». Йдеться про майже 900 осіб. На другому році повномасштабної війни. І це лише в одній області.

Ця інформація дає можливість зрозуміти не тільки кількість утікачів, а й хто саме залишив країну. Але найцікавіше в усій цій історії – які благодійні фонди та громадські організації їм у цьому допомогли.

Як зазначає журналіст-розслідувач Михайло Ткач, ексзаступник голови Волинської ОВА Юрій Гупало зі спільниками міг організувати масштабну схему переправлення за кордон чоловіків зі значним матеріальним становищем через внесення до системи «Шлях». За інформацією розслідувача, вартість виїзду за кордон через фонд Юря Гупала становила 7 тисяч доларів.

У цій схемі, зазначається, на Гупала могли бути покладені обов’язки лобіювання та подальшого оформлення відповідного пакета документів через органи Волинської ОВА.

Серед волонтерів, які виїжджали з України за допомогою благодійного фонду «Віримо в Україну» Гупала, є багато відомих прізвищ. Наприклад, колишній керівник державного банку Євген Мецгер, футболісти «Динамо», син регіонала Валентина Ландика, колишній помічник Єрмака продюсер Сергій Перман, сини нардепа Вацака.

Як відомо, за період від 24 лютого 2022 року до 24 лютого 2023-го від благодійного фонду Юрія Гупала 611 осіб було внесено в «Шлях», що дало можливість чоловікам призовного віку виїжджати за кордон.

Зазначимо, що Юрій Гупало був призначений на посаду заступника голови Волинської ОДА в сфері гуманітарних питань, волонтерства та координації діяльності з податковою та митною службами на початку березня 2022 року. Він є керівником обласного осередку партії УДАР, має логістичний бізнес.

17 січня 2024 року стало відомо, що Юрія Гупала звільнили з посади заступника голови Волинської обласної військової адміністрації. Про причину звільнення не повідомлялося.