«АНДРІЇВСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ У СВІТЛИЦІ»

У будинку культури села Вишнів відбулось чудове театралізоване дійство «Андріївські вечорниці у світлиці», приурочене до дня пам’яті Андрія Первозванного,- йдеться на сайті Вишнівської громади. За старовинними літописами, він був одним із дванадцяти апостолів Христових, який приніс слов’янським народам християнство. Також на цей день припадає й інше свято – народне та молодіжне свято Калити, тобто зимового сонця. Свій початок воно бере ще з дохристиянських часів і славиться надзвичайно веселими вечорницями, красивими й цікавими обрядами. За довгі віки народні традиції міцно переплелися з релігійними і дійшли до наших днів. Церковне свято Андрія відтоді зветься Калитою, а молодіжні зібрання, що влаштовувалися ще за часів язичництва, набули назву «андріївських».

Учасники вечорниць, учні старших класів, мали нагоду ненадовго повернутися в минуле, щоб відчути красу та поезію стародавніх українських обрядів. Дійство супроводжувалось народними звичаями, традиціями, веселими піснями й ворожінням на майбутню долю. Перша частина Андріївського обряду — дівоча, ворожильна. Дівчата-учасниці вечорниць готували традиційні пісні страви, супроводжуючи ці дії магічними замовляннями. Під час другої частини обряду до хати прийшли парубки із подарунками. Дівчата перешкоджали їхньому приходові: перемотували мотузкою стежку, глузували. Парубки вміло, по черзі «витанцьовували» коцюбу — швидкий танок, перестрибуючи через коцюбу і рогачі таким чином, щоб не зачепити їх. Молодики, які вправилися з цим завданням, брали коцюбу, сідали на неї верхом, як на коня, підстрибуючи під’їжджали до калити (обрядового коржа). Відкусити шматочок калити міг лише той парубок, який, незважаючи на жарти та дотепи молоді, не засміється.  Згодом, задоволені такими іграми дівчата, запросили парубків за гостинний стіл. Після так званої вечері, тривали комічні ігри та забави.

Метою проведення заходу було: розширити знання учнів про календарно-обрядові свята України, познайомити вихованців з давніми народними звичаями – проведення вечорниць, обрядом ворожіння й кусанням калити. Також розвити творчі та акторські здібності, вдосконалити мовну культуру, виховати почуття патріотизму, шанобливе ставлення до історичного минулого, повагу та любов до традицій рідного народу, до української народної пісні.

Add a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *