Сьогодні — День Соборності України

 

З цієї нагоди у Любомльському краєзнавчному музеї сьогодні провели тематичні заходи.

Під час історичної години «Єднаймося браття-українці, поки живий вкраїнський рід» йшлося про те, що навіть з огляду на втрату незалежності, ідея соборності України продовжувала жити серед борців за українську незалежність в наступні роки. Сьогодні перед нашою державою стоять нові виклики і завдання, тож тільки разом, спільними зусиллями ми продовжуємо будувати незалежну, європейську державу.

Учасники зібрання переглянули відеосюжет «Злука. День Соборності України». Борців, які у різні часи полягли за незалежність нашої держави, вшанували хвилиною мовчання.

Цікаву літературно-музичну композицію підготували працівники міського будинку культури спільно з учнями Любомльського професійного ліцею. Також відбулося відкриття виставки «Фактор свободи», яка розповідає про трьох українців, чиїми іменами називали цілий народ, — Мазепу, Петлюру та Бандеру.

«Біографії цих постатей різні, але їх єднає ідея свободи, яку вони прагнули здобути для свого народу. Проте на шляху до її реалізації стояв ворог — Російська імперія, — зазначив у вступному слові директор Любомльського краєзнавчого музею Юрій Фініковський. — У протистоянні з ним їхні імена стали символом для свого народу і тавром для його ворогів».

Організатори: Український інститут національної пам’яті і Центр досліджень визвольного руху.

Автори виставки: Володимир Бірчак, Володимир В’ятрович, Олеся Ісаюк, Богдан Короленко, Максим Майоров, Віталій Огієнко, Ярослав Файзулін, Олена Шарговська, Вікторія Яременко, Ярина Ясиневич. Над проектом працювали: Зоя Бойченко, Наталія Іванченко, Петро Клим, Володимир Поліщук, Оксана Полтавець, Назар Ясиневич.

На завершення представники районної і міської влади поклали квіти до Меморіалу «Борцям за волю України» та стели загиблим учасникам АТО.