Закодоване телебачення: за що будуть платити українці?

З 28 січня глядачі супутникових антен втратять доступ до 23 українських каналів. Їхній сигнал буде закодовано. майже шістьом мільйонам українців доведеться або платити за перегляд, або шукати альтернативу.

Як ми повідомляли раніше, супутниковий сигнал своїх каналів закодують чотири найбільші медіагрупи: StarLightMedia, 1+1 media, InterMediaGroup та «Медіа Група Україна». Усього з вільного доступу зникнуть 23 супутникові канали: СТБ, ICTV, Новий канал, М1, М2, «Оце», «1+1», «2+2», ТЕТ, «ПлюсПлюс», «УНІАН», «Бігуді», «Інтер», НТН, К1, К2, «Мега», «Піксель», Zoom, «Enter-фільм», «Україна», НЛО ТБ, «Індиго TV». «Кількість тих, хто готовий платити за якісну послугу в Україні, як і в усьому світі, зростає. Радує, що наших глядачів цікавлять саме національні канали топ-6 телеканалів («Україна», «1+1», ICTV, СТБ, Новий канал та «Інтер») − це той ключовий продукт, якого потребує більшість», − переконаний директор зі стратегії та розвитку бізнесу «Медіа Групи Україна» Федір Гречанінов. Варто наголосити, що під кодування потрапить лише розважальне супутникове телебачення. Інформаційні супутникові канали залишаться, як і раніше, безкоштовними. Зокрема, відкритим буде державне та суспільне мовлення – «Перший», «Культура», «Рада», UA TV. Власники супутникових антен можуть або далі дивитись безкоштовні канали, що залишились, або купити тюнер для розкодування, або ж обрати альтернативу. Інші варіанти – обрати один із альтернативних способів перегляду ТБ. Зокрема, це може бути цифрове ефірне мовлення (Т2). Для цього потрібно придбати антену і тюнер для прийому цифрового сигналу. Як альтернативу супутниковому ТБ експерти радять також інтернет-телебачення, яке дає можливість дивитись фільми і передачі на різних пристроях і в будь-яких місцях. Це так звані IPTV та ОТТ-платформи. Найпопулярнішими сервісами є Megogо (від 80 грн/міс.) та Oll.tv (від 79 грн/міс.). Також в Україні набуває популярності американський Netflix, місячна підписка на який коштує близько 212 грн. Щоб зрозуміти та проаналізувати ситуацію, ми провели опитування на сторінці «Нашого життя» у фейсбуці як люди ставляться до закодування сигналу. Звичайно, не можна вважати повністю репрезентативним, проте на основі цього вже можна зробити певні висновки, як населення на Любомльщині ставиться до телебачення.

Отож, станом на 23 січня участь в опитуванні взяли 109 користувачів, яким запропонували кілька варіантів, за які потрібно було віддати свій голос. Найбільше людей вказали, що із закодуванням нічого не робитимуть і продовжуватимуть дивитися канали, які залишаться у вільному доступі на супутнику – таких виявилося 65,4 відсотки. Сказали, що не дивляться телебачення 25 відсотків опитаних. Ще 14,1% придбають та встановлять приймач телебачення Т2. Лише 6,5 відсотків громадян готові звернутися до телевізійного провайдера та платити за перегляд телебачення. Ще 5,4 відсотки вже дивляться ТБ у пакеті, які надають інтернет-провайдери. Варто наголосити, що зміни торкнуться лише тих, хто дивиться супутникове телебачення. Для глядачів ефірного ТБ усе залишиться по-старому. А на глядачів кабельного телебачення чекає зростання тарифів.