Презентували факсимільні видання священних книг

У Любомльському краєзнавчому музеї відбулася презентація факсимільних копій цінних книг з проекту «Повертаємо в Україну культурну спадщину». Ці книги в різний час та за різних обставин вивезли з території нашої держави, і зараз знаходяться в бібліотеках та інституціях інших країн. На презентацію запросили духовенство, представників влади, науковців та вчителів шкіл. Прийшли усі охочі.

Презентацію відкрив директор музею Юрій Фініковський, який розповів про проект видавництва «Горобець», стараннями якого світ побачили шість видань, які пов’язані з історією нашої церкви.

Зокрема, у 2011 році видали Луцьке Євангеліє ХIVстоліття, оригінал якого знаходиться у науковій бібліотеці Москви. У 2013 році вийшло факсимільне видання Луцького псалтиря (1384 року), оригінал якого знаходиться у Флоренції. У 2015 році світ побачила копія Холмського Євангелія, яке могло бути написане у літописному Угровську, що на теренах Любомльського району. У 2018 році видали Лавришівське Євангеліє ХIVстоліття. У 2019 році вийшли дві унікальні пам’ятки — Реймське Євангеліє ХІ-ХІІ століть та Віденський Октоїх ХІІ століття.

До видавництва цих книг долучається і церква, і науковці як України, так і інших держав.

Меценат Михайло Калішевич розповів, зокрема, про походження священних книг. Реймське Євангеліє, приміром, забрала з бібліотеки Ярослава Мудрого його дочка Анна, яку видали заміж у Францію. Побутує така думка, що французькі королі пізніше, вступаючи на трон, клали руку на цю священну книгу.

Віденський Октоїх є збіркою фрагментів біблійних текстів. Лавришівське Євангеліє безпосередньо пов’язане з Володимиром-Волинським та Любомлем. Особливістю його створення стало те, що один з литовських князів, побудувавши монастир, замовив це Євангеліє. У бібліотеці князя Володимира Васильковича, який є засновником Любомля, налічувалося  близько п’ятдесяти церковних книг, які пізніше розійшлися по храмах.

«Думаю, що в майбутньому буде багато праць наукових присвячено саме цим книгам, адже вони тут, на місці, і з ними можна працювати і їх досліджувати. Вони будуть у музеях, зокрема й у Любомльському. Ще досить цікавими вони можуть бути мовознавцям, оскільки в них є багато слів, які й зараз прослідковуються в нашій мові. Любомльський музей перший на Волині, який отримав цінні книги, і, сподіваюся, на цьому робота не завершиться, що в майбутньому ми матимемо змогу працювати з такими книгами, які стосуються нашої землі, проте нині розкидані по всьому світу», — говорить Михайло Калішевич.

Як зауважив Юрій Фініковський, ці видання стануть окрасою нових експозицій. Присутні в залі  також переглянули сюжет з презентації цих видань, яка відбулася у Софії Київській.

Секретар Володимир-Волинської і Ковельської єпархії архімандрит Сава зауважив, що цей захід дуже важливий, адже книги, які презентують, мають не лише історичну цінність, а й являються богослужбовими¸ які в повноті відкривають всю суть богослужінь у церкві.

Олександр ХОМІЧ.