Перехід «Адамчуки-Збереже» працюватиме два місяці

Мова про відкриття нового пункту пропуску через державний кордон ведеться між Україною та Польщею не один рік. Останніх десять років він працює в рамках транскордонної співпраці під час «Європейських днів добросусідства» протягом трьох-п’яти діб.

Цими днями тема щодо відкриття переходу на постійній основі знову звучала в Шацьку під час виїзної наради за участю голови Волинської облдержадміністрації Юрія Погуляйка.

Директор департаменту економіки та європейської інтеграції ОДА Ігор Чуліпа розповів, що українська та польська сторони плідно співпрацюють і зараз спільно шукають можливості, аби залучити кошти для оренди та встановлення понтонного мосту через річку Західний Буг для тимчасового пункту перетину державного кордону терміном на 2 місяці – з 28 червня по 28 серпня 2020 року. Ідея виникла не випадково, адже це можливість зробити зріз та мати показові дані щодо динаміки перетинів кордону, які будуть з обох країн, та донести Уряду доцільність відкриття постійного пункту пропуску, про який йде мова довгих 10 років.

Волинська обласна державна адміністрація вже проконсультувалась з цього питання з митниками та прикордонниками, розуміє їх бачення та вимоги. Зараз керівництво області готує спільний лист до Кабінету Міністрів України, адже відкриття тимчасового пункту пропуску навіть на 2 місяці має бути погоджене на рівні обох держав.