За кермом під «мухою». І без покарання…

В одному з попередніх номерів наша газета розповідала, як чоловік, котрого поліція упіймала п’яним за кермом, зумів уникнути штрафу. Подібний прецедент нещодавно знову мав місце.

Суддя районного суду розглянув  три протоколи поліції про притягнення до адміністративної відповідальності чоловіка, який їздив п’яним за кермом та чинив непокору правоохоронцям. До слова, чоловік є учасником бойових дій в Афганістані. Зокрема,  поліцейські склали протоколи про те, що чоловік торік 27 грудня 2019 о 15.15 год. по вулиці Вокзальній в райцентрі керував автомобілем «Рено» напідпитку. Він же о 15.15  год. того ж дня по вулицях Поштовій, 1 Травня, керуючи автомобілем не виконав вимогу працівника поліції про зупинку транспортного засобу, що була подана за допомогою увімкнених проблискових маячків синього і червоного кольорів, спеціального звукового сигналу. Ще за п’ять хвилин, на вулиці Вокзальній чоловік вчинив злісну непокору законним вимогам працівників поліції при виконанні ними службових обов`язків: відмовлявся залишатись на місці зупинки транспортного засобу, шарпав працівника поліції за формений одяг, намагався втекти, висловлювався у грубій формі.

Окрім протоколів правоохоронці представили суду висновок щодо результатів медичного огляду, акту огляду та тимчасового затримання транспортного засобу, письмові пояснення свідків, відеозапис подій.

Розгляд справи призначили на 27 січня цього року, втім його довелося кілька разів переносити: у зв’язку з хворобою порушника, потім — перебування на лікуванні: спершу у Любомльській ЦРЛ, далі — у госпіталі для воїнів-інтернаціоналістів «Лісова поляна» а потім у Волинському обласному госпіталі ветеранів війни.

До речі, чоловік надав письмові пояснення щодо подій, які мали місце 27 грудня: після проведення заходів з нагоди 40-ї річниці введення радянських до Афганістану він спільно з іншими учасниками бойових дій випив 100 грамів горілки. Коли підійшли працівники поліції транспортний засіб стояв біля автостанції. Під час спілкування з поліцейськими зазначив, що оскільки вживав спиртне чекає щоб підійшов водій, який має підвезти його додому. В ході спілкування з інспекторами поліції останні заявили, що не поважають його як учасника бойових дій. Надалі чоловік, бувши в збудженому стані, сів за кермо автомобіля і допустив адміністративні правопорушення. Зазначив, що у вчиненому щиро кається, має на утриманні матір похилого віку, позитивно характеризується.

Одним словом, підсумок цієї епопеї передбачуваний: провадження у справі закрили за збігом терміну для накладення стягнення (три місяці). Може, законотворцям варто врахувати таку обставину та усунути прогалину у законодавстві?