«Не такий вже і проблемний той міст»

Рясні дощі цьогорічного червня, під час яких кількість опадів значно перевищила норму, оголила низку проблемних моментів у комунальній галузі міста, які об’єднані одним словом — підтоплення. Нещодавно наша газета розповідала про ситуацію, що склалася по вулиці Володимирській. Втім, цей район міста далеко не єдиний, який страждає від підтоплення. «Свіжа» проблемна ділянка — водостічна труба, що перетинає вулицю Івана Франка між будинками №№ 30 і 32.

У результаті тривалої експлуатації зливових колодязів, цегляні стіни яких зруйнувалися та остаточно завалилися, зруйнувалися й цегляні оголовки. Відтак, відтік води тут фактично зупинився, тож підтоплюються території речового ринку і кварталу забудови по вул. Франка і Дружби.
Окрім того, на проїжджій частині утворилася значна промоїна, в яку провалюється бруківка — цьому, до слова, неабияк посприяли червневі зливи. Свого часу «допоміг» виникненню проблемі й один із жителів вулиці, який, аби його обійстя не підтоплювало, загатив рівчака бетоном…
— Під час дощу сміття, пісок, щебінь сюди несе з вулиці Володимирської і забиває колекторну решітку, — розповідає жителька вулиці Франка Марія Залевська. — Тож мушу виходити з граблями, «перехоплювати» сміття. Інакше зливову каналізацію тут же заб’є, а я у дворі матиму «басейн». Цього літа взагалі був жах: городина у воді, у підвалах сусідів тривалий час стоїть вода, і це явно не йде на користь житловим будівлям. — Та Бог з нею, з тою городиною, — долучається до розмови Валентина Дідковська, жителька цієї ж вулиці. — Коли добрий дощ, буває, що вода підступає до самого порога. І така ситуація трапляється вже не перший рік. Звертаємося куди тільки можемо… Нині вже дощі припинилися, рівень води знизився… Не розумію, чому міська влада не користується цим моментом і не ремонтує.
Жінки розповідають, що лишень цього літа на адресу керівників міста жителі вулиці Івана Франка відправили вже три звернення з проханням зарадити проблемі. Як зазначено на вхідних штампах міськради, перше надійшло 22 червня, друге — 13 липня, третє — 4 серпня. Відповіді поки не надійшло на жодне з них. Втім, щодо двох останніх, то наразі не сплив передбачений законодавством 30-денний термін. Врешті, минулого тижня ситуація зрушила з місця. На прохання місцевих жителів про допомогу зголосилися адміністрація ТОВ «Любомль ринок» та депутат міськради, підприємець Олександр Дзядук, які вирішили власним коштом зарадити проблемі.
Відтак, буквально за кілька днів прочистили частину рова з обох боків біля мосту, водовідвідну трубу та зливові колодязі, спорудили нові оголовки, вирівняли асфальтовою крихтою просідання на проїжджій частині. «Як бачимо, подібні локальні проблеми можна вирішувати, не залучаючи великої кількості коштів, було б бажання. Не таким вже й проблемним виявився той міст по Франка, — каже Олександр Дзядук. — Дивно, що заважає міськраді втілювати у життя подібні проекти у співфінансуванні з громадою та бізнесом? Ми ж будемо й надалі працювати у цьому напрямку і не тільки у місті, а й у селах».
Тим часом, у міськраді запевняють, що не відхрещуються від вирішення цієї проблеми. Заступник міського голови Микола Оніщук, до якого ми звернулися за коментарем, розповів, що комунальники 22 липня обстежили проблемну ділянку та оцінили масштаби необхідних робіт і фінансових ресурсів. «Ремонт запланований на цей місяць, — каже Микола Оніщук, — Разом з тим, слід розуміти, що для того, аби визначитися з точною датою, на певний час потрібно перерозподілити поточну роботу працівників комунальної галузі, перекинувши їх з однієї ділянки на іншу. А це ж не робиться за принципом «Вже і зараз».
Також посадовець зазначив, що міськрада не ігнорує письмові звернення громадян з піднятої проблеми. «Відповіді на перші два вже підготовлені і надіслані. З ними можна ознайомитися і у міськраді, — каже Микола Оніщук. — Чому вони й досі не потрапили до адресатів — питання не до нас, якщо є потреба, надішлемо повторно».

Післяслово: З подібними проблемами до редакції звертається чимало жителів міста. Лише протягом останніх двох місяців, коли питання вкрай загострилося після значних опадів, прохання про допомогу надходять з десятка вулиць: 1 Травня, Пушкіна, Виноградної, Уласа Самчука, Поштової, Машівської, Володимирської, Івана Франка та інших. Зі слів мешканців окремих мікрорайонів, діалог з владою перетворився на різке протистояння. На будь-які зауваження чи пропозиції чиновники реагують вкрай емоційно та негативно, звинувачуючи самих же жителів. «А відповідь у них завжди одна: вирішуйте свої проблеми власними силами, у нас грошей нема…»