Скільки коштів і на що витратили волинські благодійні фонди нардепів

Впродовж 2020 року п’ять благодійних фондів, діяльність яких пов’язана із народними депутатами 8-го та 9-го скликання – представниками Волинської області у парламенті, зібрали і витратили 43 мільйони 959 тисяч гривень. У 2019 році ця цифра була майже вдвічі меншою – 25,7 мільйонів гривень, – аналізує Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Такими виявились показники фінансової звітності п’яти благодійних фондів, пов’язаних із чинними народними депутатами України та нардепами попереднього скликання.

Як відомо, у травні 2021 року Державна податкова служба України оприлюднила у форматі відкритих даних фінансову звітність за 2020 рік більше 430 тисяч українських компаній. Серед них і фінансові показники благодійних організацій.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» проаналізував дані фінансових звітів Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», засновником якого є представник Луцька у Верховній Раді Ігор Палиця, Волинської обласної благодійної організації «Патріоти Волині», засновник якої – народний депутат 7-го, 8-го та 9-го скликань із 21-го виборчого округу Степан Івахів, Волинського обласного благодійного фонду «Європейський вектор», засновником якого є нардеп 7-го та 8-го скликань із 20-го виборчого округу Сергій Мартиняк, Волинського обласного благодійного фонду «Волинська родина» імені Ігоря Мироновича Єремеєва», засновником якого був нині покійний народний депутат 4-го, 7-го та 8-го скликань із 23-го виборчого округу Ігор Єремеєв, та Благодійного фонду «Прибужжя», почесним президентом якого є народний депутат 8-го та 9-го скликань із 19-го виборчого округу Ігор Гузь.

Беззаперечним лідером за сумою витрачених впродовж 2019-2020 років виявився Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Друге місце посіла благодійна організація «Патріоти Волині», третє – фонд «Європейський вектор». Невелику діяльність проводив і фонд «Волинська родина». А от фонд «Прибужжя» завершив звітні роки із нулями.

Фонд Палиці у 2020 році витратив більше, ніж увесь Луцьк на ремонт вулиць і дворів

З-поміж п’яти благодійних фондів, пов’язаних із народними депутатами з Волині, найбільші доходи та витрати у 2019 та 2020 роках мав Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». У 2020 році його дохід становив 34 млн 762,2 тис. грн. Така ж сума у фінансовому звіті фонду зазначена у графі «Витрати».

Це більше, ніж витрати Луцької міської ради на капітальний ремонт вулиць та прибудинкових територій за весь 2020 рік (29 млн. грн). Ці кошти спрямували на реалізацію інфраструктурних та соціальних проєктів фонду. Зокрема, у 2020 році Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» виділив 20 мільйонів на боротьбу з коронавірусом. За ці кошти закупили обладнання для закладів охорони здоров’я, засоби захисту для медпрацівників (захисні костюми, маски, рукавички тощо), засоби дезінфекції, продуктові набори для незахищених верств населення (осіб, які опинились у складних життєвих обставинах у зв’язку з пандемією), а також 677 тис. грн спрямували на «грошову подяку» медикам до Дня медичного працівника.

У 2020 році від фонду роздавали такі пакунки з допомогою для незахищених верств населенняФото із сайту БФ «Тільки разом»

Також у 2020 році благодійний фонд «Тільки разом» виділив 223 тис. грн на закупівлю обладнання для астрономічної обсерваторії у Луцьку. Зокрема, за кошти фонду придбали два телескопи та комп’ютер.

Допомогу для обсерваторії фонд «Тільки разом» придбав за півтора місяця до місцевих виборів. На урочисті заходи з цієї нагоди завітали майбутні кандидати в депутати і на посаду міського голови. Фото із сайту БФ «Тільки разом»

У 2019 році благодійний фонд отримав і витратив 11 млн 483,8 тис. грн. Частина цих коштів була спрямована на розвиток спортивної інфраструктури (реконструкція стадіонів, облаштування міні-футбольних полів, підтримка у проведенні спортивних змагань, надання грошових винагород переможцям змагань з олімпійських видів спорту тощо) у Луцьку та інших територіальних громадах.

1 млн грн «благодійних» коштів фонд витратив на закупівлю обладнання та розпис стін у Волинському обласному перинатальному центрі.

    

Також у 2019 році за кошти благодійного фонду закупили обладнання для Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (автоматичний зовнішній дефібрилятор та манекен-тренажер), залучили більше 200 тис. євро в рамках міжнародного проєкту «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області».

 

Відтак, протягом останніх двох років (2019-2020 рр.) «недержавна, неприбуткова благодійна організація», як зазначається на офіційному сайті фонду, загалом зібрала та витратила 46 млн 246 тис. грн.

Фонд створений 14 червня 2011 року чинним народним депутатом Ігорем Палицею. Його керівником уже тривалий час є депутат Волинської обласної ради 5-го скликання, кандидат на посаду Луцького міського голови у 2015 році Олександр Товстенюк.

Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» пов’язують також із діяльністю народних депутатів Ірини Констанкевич, Ігоря Гузя та Вячеслава Рубльова та активно використовують в агітаційних кампаніях під час виборів.

2019-й та 2020-й роки були насичені виборчими кампаніями. У 2019-му відбулися вибори до парламенту, під час яких Ігоря Палицю постійно асоціювали із меценатством та діяльністю його фонду, йому приписували заслуги роботи фонду, а в 2020-му відбулися місцеві вибори. Тоді фонд також активно використовували у публічній діяльності та виборчій кампанії.

Зокрема, на місцевому телеканалі «Аверс», який пов’язують із нардепом Палицею, періодично з’являлися сюжети про роботу його фонду, організовані спортивні заходи, допомогу медичним та освітнім закладам, у яких згадували і нардепів, які на місцевих виборах були і кандидатами в депутати до Волинської обласної ради. Роботу фонду активно згадували і в офіційних публікаціях на сайті Луцької міської ради. А у дні тиші та голосування на торішніх виборах у Луцьку розмістили близько пів сотні білбордів із ознаками прихованої агітації – логотипом Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» на фіолетовому фоні, який використовувався у виборчій кампанії політичної партії «За Майбутнє».

Продовжує свою активну діяльність Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» і у 2021 році. Згадки про його роботу поряд із діяльністю народних депутатів є у звіті представниці виборчого округу №23 у парламенті Ірини Констанкевич за квітень 2021 року, у дописі за 8 червня на офіційній сторінці Ігоря Гузя у мережі Facebook, а також у дописі за 12 травня на офіційній сторінці народного депутата Вячеслава Рубльова у Facebook.

Загалом же Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» не припиняє своєї активності від початку заснування. Відповідно до інформації, розміщеної на офіційному сайті, його головною місією є «підтримка ініціатив, що здатні змінити життя громади». За підтримки благодійного фонду реалізовуються проєкти у галузі охорони здоров’я, спорту, соціальної сфери, науки, культури та творчості тощо. Також від імені благодійного фонду надається правова та фінансова допомога ОСББ, закладам освіти, матеріальна та юридична допомога юридичним особам.

14 червня 2021 року «Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» відзначив свою 10 річницю. За інформацією із сайту фонду, протягом перших восьми років його діяльності було реалізовано тисячі проєктів на суму понад 100 млн грн. З урахуванням витрачених понад 46 млн протягом 2019-2020 років, а також продовження роботи у 2021 році, нині сума витрат організації становить уже щонайменше 150 млн грн.

Фонд Івахіва: уп’ятеро менше, ніж «Тільки разом»

Дохід Волинської обласної благодійної організації «Патріоти Волині», заснованої представником виборчого округу №21 у парламенті Степаном Івахівим у 2020 році становив 7 млн 213,8 тис. грн. Такими ж були і витрати організації. У 2019 році фонд зібрав і витратив суттєво більше – 11 млн 332,4 тис. грн.

Відтак, сукупний дохід благодійної організації «Патріоти Волині» за 2019-2020 роки становить 18 млн 546,2 тис. грн.

Благодійна організація «Патріоти Волині», як і Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», у 2020 році частину доходів витратила на боротьбу з пандемією COVID-19. Зокрема, на такі цілі фонд «Патріоти Волині» виділив понад 5 млн грн. Частина цих коштів була спрямована на придбання обладнання для Волинської обласної інфекційної лікарні, а також на закупівлю захисних костюмів та щитків для обличчя для районних лікарень колишніх Ковельського, Ратнівського, Старовижівського і Шацького районів, які входять до складу виборчого округу нардепа Степана Івахіва.

У 2019 році за кошти благодійної організації «Патріоти Волині» збудували найбільше на Волині футбольне поле зі штучним покриттям. На цей об’єкт залучили з фонду 2,5 млн грн.

На відкритті збудованого за участю «Патріотів Волині» футбольного поля у Ковелі. Фото із сайту БФ «Патріоти Волині»
Разом з тим, відповідно до розміщених на офіційному сайті благодійної організації звітів протягом 2012-2019 років на реалізацію проєктів фонду у м. Ковелі було спрямовано 33 млн 281,2 тис. грн, у Ковельському районі – 22 млн 319,6 тис. грн, у Старовижівському районі – 17 млн 847,9 тис. грн, у Ратнівському районі – 21 млн 267,1 тис. грн, у Шацькому районі – 11 млн 651,5 тис. грн. Загальні витрати фонду на виборчий округ №21 за цей період становили понад 106 млн грн.

Волинська обласна благодійна організація «Патріоти Волині» заснована 15 лютого 2012 року чинним нардепом Степаном Івахівим. Керівником фонду є Павло Самолюк. Він же є керівником ТОВ «Слово Волині», якому належать права на частоти місцевого «12 каналу» та франчайзингові права на інтернет-видання «Район.Стара Вижівка» та «Район.Ратне». Пріоритетними напрямками роботи Фонду, як зазначається на офіційному сайті організації, є підтримка місцевих громад, розвитку духовності та православ’я, дитячого та професійного спорту, постійна допомога закладам освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту.

Також на офіційному сайті фонду йдеться про те, що у рамках реалізації програми «Діти – наше майбутнє» встановлюють дитячі майданчики, облаштовують новостворені групи в дитячих садочках. У рамках реалізації програми енергозбереження в закладах освіти, культури та охорони здоров’я встановлюють сучасні енергоощадні вікна та двері.

Благодійну організацію «Патріоти Волині», як і фонд «Тільки разом», активно використовують в агітаційних кампаніях в період виборів. Зокрема, напередодні парламентських виборів 2019 року фонд вручав цінні подарунки медикам, організовував святкові концерти із зірковими виконавцями на День Ковеля, День Заболоття, Ратного. Івахів від імені фонду навіть подарував Ковелю сертифікат на будівництво фонтану, який, проте, ще «не світить» місту найближчим часом. Схожа поведінка фонду була і під час виборчої кампанії 2012-го та 2014-го років.

Діяльність організації «Патріоти Волині» публічно висвітлюється на офіційному сайті фонду, у засобах масової інформації, на сайтах органів місцевого самоврядування (переважно на офіційному сайті Ковельської міської ради) та на офіційній сторінці народного депутата Степана Івахіва у мережі Facebook.

«Європейський вектор» Мартиняка: всього 2 мільйони

Про трохи більше 1 млн 975 тис. грн доходу і витрат впродовж 2020 року офіційно відзвітував Волинський обласний благодійний фонд «Європейський вектор», пов’язаний із народним депутатом України 7-го та 8-го скликання Сергієм Мартиняком. Натомість, протягом 2019 року на рахунок фонду надійшло 2 млн 456,7 тис. грн. Стільки ж благодійний фонд витратив в рамках своєї діяльності. Отож, сумарно фонду впродовж 2019-2020 років офіційно зібрав та витратив 4 млн 431,9 тис. грн.

Волинський обласний благодійний фонд «Європейський вектор» зареєстрований 3 грудня 2009 року. Керівницею фонду є Світлана Наумук, яка також була помічницею нардепа на громадських засадах у Верховній Раді. У благодійного фонду відсутній офіційний сайт та офіційна інформація про діяльність фонду у соціальних мережах (зокрема, відсутня офіційна сторінка благодійного фонду).

Єдиним джерелом висвітлення діяльності благодійного фонду є засоби масової інформації. Серед останніх новин про фонд «Європейських вектор»: передача від імені фонду медичного обладнання закладу охорони здоров’я 14 травня 2020 року; забезпечення незахищених верств населення продуктовими наборами 15 квітня 2020 року; закупівля захисних костюмів і масок для волинських громад 10 квітня 2020 року тощо. У травні 2020-го Світлана Наумук повідомляла, що, «загалом на допомогу з короновірусом компанія «Пан Курчак» витратила вже понад мільйон гривень». Проте, не зрозуміло чи входять до цієї суми і витрати безпосередньо «Європейського вектора».

У 2020-му «Європейський вектор» також роздавав продуктові набори людям. Фото із 12kanal.com

Як і фонди «Патріоти Волині» та «Тільки разом», «Європейський вектор» також використовували під час виборчих кампаній.

Наприкінці 2018 року за підтримки цього фонду стартував творчий проєкт «СВОЇ». Територією реалізації проєкту було обрано 5 колишніх районів Волині – Горохівський, Локачинський, Луцький, Рожищенський і Турійський – всі входять до виборчого округу №20, від якого був обраний нардепом Сергій Мартиняк у 2014 році і балотувався знову на виборах 2019-го року. Про проєкт чимало писали у засобах масової інформації, на сайтах органів місцевого самоврядування та органів місцевої влади, зокрема, на сайті Боратинської громади та Луцької районної державної адміністрації.

Фінальну стадію проєкту «СВОЇ» запланували якраз під виборчу кампанію Сергія Мартиняка. Впродовж червня та липня 2019 року в районах 20 округу провели ряд святкових заходів, куди запросили і різноманітних виконавців, серед яких Тоню та Ніну Матвієнко«Garage Drum Show»NAZARIY та інші. Зі сцени оголошували про підтримку проєкту народним депутатом Сергієм Мартиняком, на деяких заходах він навіть особисто виступав та танцював на сцені разом з виконавцями. Присутнім дарували футболки, кашкети та сумки із символікою проєкту. Загалом, у стилі «СВОЇх» минула уся передвиборча кампанія кандидата: логотип проєкту і на його білбордах, і у відеороликах, і в соцмережах.

На основі згаданих заходів і публікацій можна зробити висновок, що основні напрямки діяльності благодійного фонду це соціальні проєкти, надання матеріально-технічної допомоги організаціям та мешканцям громад.

«Волинська родина» Єремеєва: майже пів мільйона за два роки

Дохід Волинського обласного благодійного фонду «Волинська родина» імені Ігоря Мироновича Єремеєва, заснованого народним депутатом 4-го, 7-го та 8-го скликань, експредставником виборчого округу №23 у парламенті Ігорем Єремеєвим у 2020 році становив 7,7 тис. грн. Такими ж були витрати фонду. Натомість, у 2019 році організація офіційно зібрала та витратила 427,5 тис. грн.

Таким чином, впродовж двох років фонд витратив 435,2 тис. грн.

Благодійний фонд «Волинська родина» заснований 25 листопада 1998 року. Після смерті Ігоря Єремеєва у 2015 році організацію перейменували у «Волинський обласний благодійний фонд «Волинська родина» імені Ігоря Мироновича Єремеєва». Керівником фонду нині є Всеволод Грабчев.

Протягом останніх двох років діяльність благодійного фонду в публічному просторі висвітлювалась дуже рідко. Благодійний фонд не має офіційного сайту та офіційних сторінок у соціальних мережах. У місцевих засобах масової інформації, на сайтах органів місцевого самоврядування є лише публікації, які стосуються періоду функціонування фонду за життя Ігоря Єремеєва. У ЗМІ писали про надання технічної та матеріальної допомоги закладам, установам та організаціям у сфері освіти та культури, а також надання новорічних подарунків дітям.

Як і інші благодійні фонди, «Волинську родину» за життя Ігоря Єремеєва не оминула доля участі в передвиборчих кампаніях. Про такі ситуації писала Громадянська мережа «ОПОРА» ще у 2012 році.

Нулі «Прибужжя»

Ще один благодійний фонд, який функціонує на території Волинської області, і який пов’язаний із діяльністю чинного народного депутата – представника виборчого округу №19 у парламенті – благодійний фонд «Прибужжя» або Фонд Ігоря Гузя «Прибужжя».

Протягом 2019-2020 років за даними фінансового звіту у благодійного фонду доходи та витрати були відсутні. Проте, в інтернет-виданні «Буг» з’являлися новини про те, що на боротьбу з коронавірусом у 2020 році у Володимир-Волинському районі фонд «Прибужжя» виділив допомоги на 17 тис. 625 грн, а також передав Володимир-Волинському центру первинної медико-санітарної допомоги захисні костюми-комбінезони орієнтовно на 10 тис. грн.

Напередодні позачергових парламентських виборів 2019 року та під час виборчої кампанії нардеп, а згодом і кандидат Ігор Гузь та представники його команди систематично повідомляли про напрямки роботи Благодійного фонду «Прибужжя» та реалізацію за його сприяння інфраструктурних та соціальних проєктів.

За цей період від фонду надали сертифікат на купівлю ювелірних виробів на 10 тис. грн, який вручив на той час директор фонду «Прибужжя» Борис Карпус переможниці конкурсу «Княжна Володимира-2019»; організували розваги для дітей с. Чорноплеси під час відкриття дитячого майданчика; надали підтримку у проведенні міжнародного турніру з міні-футболу; організували концерт за участю відомих на Волині артистів до Дня міста Любомль тощо. За які кошти реалізовано ці заходи – незрозуміло, адже у 2019 році офіційно фонд не мав жодних надходжень та витрат.

Благодійний фонд «Прибужжя» зареєстрований 5 травня 2015 року. Його керівником є чинний депутат Волинської обласної ради Андрій Бокоч.

На офіційному сайті фонду зазначається, що фонд проводить свою діяльність на території виборчого округу №19 у Волинській області. Головним його завданням є «допомога та підтримка активних людей, що прагнуть змін». Благодійний фонд підтримує діяльність різних середовищ, зокрема, учасників АТО, громадських організацій дітей з особливими потребами, ОСББ, творчу молодь. Основний напрям роботи фонду – ініціювання конкурсів проєктів з метою підтримки ідей мешканців громад та вирішення актуальних проблем в громадах.

Останні новини на офіційному сайті фонду розміщені ще наприкінці 2018 року. Діяльність фонду «Прибужжя» у попередні роки також висвітлював на своєму сайті та сторінці у Facebook нардеп Ігор Гузь, з’являлись публікації про ініціативи фонду і у засобах масової інформації.