Вишнівська та Рівненська громади створили добровільні пожежно-рятувальні загони

З їх оснащенням та навчанням допомагає міжнародний проєкт «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області» в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна.

Про це інформують на сайті Волинської обласної ради.

15 волинських громад та 32 польські ґміни, а загалом  більше сотні добровольців стали учасниками цього проєкту. Його суть – створення у громадах прикордоння добровільних пожежно-рятувальних підрозділів, які б могли ефективно діяти під час надзвичайних ситуацій, зокрема і на дорогах, особливо у місцевостях, віддалених від розташування професійних рятувальних служб.

Волинські громади-учасники для своїх добровільно-рятувальних загонів уже отримали від проєкту обладнання: медичні сумки і ноші для транспортування потерпілих, рятувальні жилети, ножиці-розширювачі з електричним приводом та інше. Окрім того, третій місяць добровольці навчаються майстерності рятувати. Цього разу вишкіл був у польових умовах та з використанням рятувального обладнання.

 

Спостерігаючи за відпрацюванням заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт зазначив, що добровольці уже демонструють доволі професійний рівень.

«Якщо, не доведи Боже, щось станеться, рятувальники-добровольці знатимуть що робити. Досвід, знання, обладнання допоможуть врятувати життя і здоров’я не одній людині. Життя і безпека людей – це пріоритет в діяльності обласної ради та кожної громади. Тому ми вдячні нашим польським партнерам та Євросоюзу за можливості, які ми отримали у цьому проєкті», – наголосив Григорій Пустовіт.

Голова Луківської громади Анатолій Климюк розповідає, що зоною підвищеної небезпеки на їхній території є траса Ковель-Ягодин, де автопригоди не рідкість, тому добровільний загін отримав від проєкту ще й додаткове спорядження.

«У навчаннях від нашої громади взяли участь усі старости, місцева пожежна охорона та добровольці. Наш загін матиме постійне місце базування.  Ми отримали обладнання, знання, навики, та у надзвичайних ситуаціях  зуміємо і розблокувати, і дістати людей при потребі, а також надати домедичну допомогу» — говорить Анатолій Климюк.

Учасниками проєкту є також Устилузька, Поромівська, Павлівська, Литовезька, Іваничівська, ВишнівськаРівненська, Голобська, Дубівська, Колодяжненська, Заболоттівська, Шацька, Любешівська, Жидичинська громади.

Довідково: з української сторони проєкт реалізовують Комунальна установа Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», з польської – «Асоціація органів місцевого самоврядування Єврорегіону «Буг».