Полювання — хобі і відповідальність

Початок серпня традиційно ознаменовується відкриттям сезону полювання. Стартує він 7 серпня, у суботу, о 16.00. В цей літньо-осінній період дозволяється добувати лише мисливські види птахів, у народі його називають «полювання на качок». Є види пернатих, на які полювати заборонено, перелік яких мисливці, вирушаючи на лови, мають знати.

Отож, полювати дозволяється на: норця великого, качок (крім гоголя, черні білоокої, савки, огара, галагаза, гаги звичайної, лутка, крохалів, черні червонодзьобої, нерозня,  креха середнього, каменярки, казарок білощокої та червоноволої), лиску, куликів (крім кулика-сороки, ходуличника, шилодзьобки, кроншнепів, чайки, лежня, дерихвоста, поручайника, крем’яшника, чорниша, перевізника, фіфі, зуйків морського, малого, великодзьобого, галстучника, пісочників, плавунців, баранця  великого), голубів (крім голуба-синяка), гусок (крім гуски малої).

Початок сезону завжди був і лишається своєрідним святом для мисливців, а подекуди навіть для мисливських сімей, їх рідних, адже відкриття полювання є найбільш масовим, популярним, доступним, зі своїми традиціями і канонами. Проте це не лише чоловіче захоплення та спосіб відпочинку, а й велика відповідальність. Головна умова для мисливців на полюванні – сувора дисципліна, чітке дотримання правил безпеки та Закону України «Про мисливське господарство та полювання». Бо найголовніше – збереження життя і здоров’я людей, тому у ці вихідні закликаємо не лише мисливців, а й відпочивальників на природі бути обережними.

Проводити полювання можна лише на території мисливських угідь біля водойм у суботу та неділю повний світловий день. Мисливці зобов’язані мати із собою відповідні документи, а саме – посвідчення, контрольну картку обліку добутої дичини, відстрільну картку, дозвіл на користування зброєю, паспорт на мисливського собаку. Порушення правил полювання несе за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу. Тож закликаємо бути взаємоввічливими та  відповідальними за збереження флори і фауни. Оскільки халатне ставлення до організації відпочинку на природі та браконьєрство є чималою загрозою для навколишнього середовища, багатьох видів диких тварин та серйозною причиною втрат біорізноманіття. Бережімо природу та ні пуху, ні пера.

Віктор ВАКОЛЮК,

районний мисливствознавець ДП «Любомльське ЛГ».