Пункт пропуску «Ягодин» модернізують

Модернізація та технічне переоснащення пункту пропуску «Ягодин» – одне із завдань, визначених планом заходів з облаштування пріоритетних пунктів пропуску на 2021-2023 роки.

Нещодавно в рамках пілотного проєкту на МАПП «Ягодин» провели експеримент щодо використання сканувальних систем стаціонарного типу для огляду вантажних транспортних засобів, контейнерів для оснащення пунктів пропуску та вагових комплексів. Про це інформують на сайті Волинської облдержадміністрації.

Слід зазначити, що МАПП «Ягодин» (з польської сторони – «Дорогуськ») є найпотужнішим пунктом пропуску на західному кордоні України, що розташований на трасі міжнародного значення М-07 Київ-Ковель-Ягодин. Саме через нього переміщується 45-50 % українських вантажів, що прямують до країн Євросоюзу.

Удосконалення інфраструктури та технічного оснащення пункту пропуску «Ягодин» протягом останніх років дало можливість удвічі збільшити його пропускну спроможність та наблизити умови перетину кордону до світових стандартів. Нині пропускна спроможність «Ягодина» становить 400-500 вантажних транспортних засобів на добу.

Пункт пропуску обладнали сучасними інспекційно-оглядовими рентгеноскопічним і ваговим комплексами, системою відеоспостереження, там функціонує система розпізнавання номерних знаків, автоматизована система управління ризиками та стаціонарна сканувальна система.

Однак, із впровадженням безвізового режиму транспортне навантаження на прикордонну інфраструктуру Волині суттєво зросло. Відтак, попри те, що пункт пропуску систематично оновлюється та вдосконалюється, аби «йти у ногу з часом», сьогодні ПП «Ягодин» потребує модернізації та технічного переоснащення.

Зважаючи на стратегічне розташування та важливість цього пункту пропуску, польська сторона розпочала реалізацію проєкту модернізації МАПП, завершити який планують до 2025 року. Як зазначається на сайті Державної митної служби України, реалізація проєкту польської сторони передбачає облаштування 3 вантажних терміналів та розширення МАПП до 40 гектарів. Відповідно існує нагальна потреба розширення та модернізації української частини пункту пропуску з метою забезпечення синхронності пропускних операцій.

Відтак, планом заходів з облаштування пріоритетних пунктів пропуску на 2021-2023 роки, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 246-р, за кошти державного бюджету передбачається здійснити модернізацію ПП «Ягодин», зокрема, капітальний ремонт території ПП «Ягодин», будівництво майданчиків для здійснення митного контролю та оформлення вантажного автотранспорту, а також облаштування сканувальної системи стаціонарного типу для огляду легкового автотранспорту.

Нагадаємо, що ще у квітні цього року під час робочої поїздки на Волинську митницю, заступник голови Держмитслужби Руслан Черкасський повідомив, що в ПП «Ягодин» може бути реалізований пілотний проєкт з впровадження інтелектуальної системи управління рухом автомобілів. Представники Волинської митниці провели презентацію проєкту «Інтелектуальної системи управління рухом автомобілів в МАПП «Ягодин».

Нещодавно в рамках пілотного проєкту на ПП «Ягодин» провели експеримент щодо використання сканувальних систем стаціонарного типу для огляду вантажних транспортних засобів, контейнерів для оснащення пунктів пропуску та вагових комплексів компанії NUCTECH COMPANI LIMITED. Вантажна сканувальна система використовується для скорочення часу проведення митного контролю та підвищення його ефективності.

Відтак, розбудова інфраструктури та цифровізація пунктів пропуску на українсько-польському кордоні сприятиме підвищенню ефективності їх функціонування, зокрема, збільшенню їх пропускної спроможності, скороченню часу здійснення митних процедур та зменшенню впливу людського фактора та корупційної складової при проведенні митного контролю. Також це – запорука успішної боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил.

Слід зазначити, що важливим для економіки країни та її іміджу є також наявність якісних автошляхів, які ведуть до українсько-польського кордону. Вже другий рік поспіль на Волині в рамках програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» здійснюють будівництво та модернізацію доріг міжнародного, регіонального та місцевого значення.

Зокрема, активно модернізують автомобільний шлях міжнародного значення  М-07 Київ – Ковель – Ягодин (на м. Люблін), у тому числі передбачається також доведення дороги на ділянці Ковель – Ягодин під параметри шляхів І категорії.

Окрім того, проводять капітальний ремонт доріг, які пролягають уздовж українсько-польського кордону, зокрема, дороги місцевого значення М-07 Шацьк-Залісся-Грабове-Старовойтове та автошляху територіального значення Т 0302 Піща – Шацьк – Любомль –  Володимир-Волинський –  Павлівка –  Горохів – Берестечко – Козин.

Відтак, поступово найпотужніший пункт пропуску на західно-українському кордоні змінює своє обличчя, аби відповідати найвищим європейським і світовим стандартам. І це теж – євроінтеграція України.