Від початку року на Волині ліквідували 28 шкіл: яка доля дітей та вчителів

Від початку року в області ліквідували 28 закладів загальної середньої освіти. У цих школах навчалися 362 учні, – розповіла в інтерв’ю Суспільному заступниця начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Соломіна.

1 вересня на Волині розпочали роботу 588 шкіл. Суспільне побувало в одній з громад, де ліквідували три навчальні заклади: у селах Жабче, Михлин та Беражанка, поспілкувалося з учнями, батьками та педагогами.

Перший дзвоник – у новій школі

Попри протести батьків рішення про закриття трьох шкіл у громаді депутати ухвалили наприкінці травня. 98 учнів перевели в інші освітні заклади. Серед них – п’ятикласниця Христина Огребчук. 1 вересня дівчинка, разом з ще 39 учнями колишньої школи, поїхала на навчання у Шклинський ліцей.

Від початку року на Волині ліквідували 28 шкіл: де тепер навчаються дітиСуспільне Волинь

Христина Огребчук збирається до нової школи

Лінійку у ліцеї, де навчатимуться діти з ліквідованої школи, провели на подвір’ї. У закладі тепер 164 учні, – директорка Майя Долонська. Він розрахований на вдвічі більшу кількість дітей.

Від початку року на Волині ліквідували 28 шкіл: де тепер навчаються дітиСуспільне Волинь

Діти на шкільній лінійці

Зі слів директорки у ліцеї готувалися до прийому нових учнів. “Є психолог, педагог-організатор. Вчора під час засідання педагогічної ради акцентували на питанні адаптації дітей, які прибули в наш заклад освіти”, – каже Майя Долонська.

Завдяки ліквідації трьох шкіл вдалося зекономити бюджет громади – каже голова сільради Світлана Соколюк. На яку суму – не називає. З її слів цього року громада отримала освітню субвенцію у 33 мільйони гривень.

Шлях до школи

На урочистості до Шклинського ліцею учнів з навколишніх шкіл привіз шкільний автобус з іншої школи.

Від початку року на Волині ліквідували 28 шкіл: де тепер навчаються дітиСуспільне Волинь

Учні з Бережанки їдуть у Шклинь

У ліцеї ще немає власного транспорту, – розповідає голова Городищенської сільської ради: “вже гроші перерахували, 975 000, але ще не отримали, будемо отримувати в середині вересня”, – каже Світлана Соколюк.

У зв’язку з оптимізацією мережі шкіл на Волині цього року закупили 19 автобусів, – каже заступниця начальника обласного управління освіти Тетяна Соломіна. Торік в шкільному автопарку з’явилися 17 автобусів. Загалом з 2016-го року Волинь закупила 121 автобус.

Від початку року на Волині ліквідували 28 шкіл: де тепер навчаються дітиСуспільне Волинь

Транспорт чекає дітей, щоб відвезти додому

Тетяна Соломіна каже, що усі громади, де ліквідували школи, вже придбали транспорт. “Це одна з головних умов, ще на етапі громадських обговорень батьки питають про довезення. Є невеликі затримки, бо велика кількість автобусів виготовляється, тому ще не всі автобуси прийшли. Ті громади заключили тимчасові угоди на підвезення”, – розповіла освітянка.

Доля педагогів

Директорка Шклинського ліцею розповіла, що з ліквідованої Бережанківської школи у них працевлаштували двох вчителів.

Після закриття трьох закладів освіти скоротили 28 педагогів. Зі слів голова громади Світлана Соколюк, роботу знайшли усі педагоги працездатного віку. Декілька освітян пішли на пенсію.

Як розповіла Суспільному Тетяна Соломіна, загальна кількість педагогів та працівників закладів загальної і середньої освіти на Волині – 25 070 осіб.