У сотні найбагатших людей України – двоє волинян

Судячи з того, що впливовий журнал «Фокус» з’ясував у процесі роботи над рейтингом «100 найбагатших людей України», їхні капітали і впливовість не тільки не тануть, але приростають семимильними кроками, – констатує Волинська газета.

У цьому році сума активів ста учасників нашого рейтингу досягла 53,63 млрд доларів США. Іншими словами, вони б із власної кишені могли б самостійно, без Державного бюджету, утримувати всю Україну…

«Постраждалі, звичайно, теж є (санкції РНБО частково вплинули на підприємства і доходи кількох людей). Але в цілому пандемічний рік дозволив багатим розбагатіти ще більше. І серед 100 найбагатших – як мінімум двоє волинян, обидва офіційно працюють у парламенті.

Лідирує донецький олігарх Рінат Ахметов – 10,64 млрд доларів США. За ним у трійці формально народний депутат України від ОПЗЖ Вадим Новінський (2,54 млрд доларів США) і Віктор Пінчук ($2,53 млрд).

На 27 місці – нинішній народний депутат України від Луцького округу №22, один із лідерів партії «За майбутнє» Ігор Палиця з активом $410 млн. Його вважають власником підприємства «Нафтохімік Прикарпаття» та співвласником курорту «Буковель».

«Ігоря Палицю вважали діловим партнером Ігоря Коломойського, хоча недавно він заявив, що з останнім його об’єднує лише дружба, але не бізнес. У той же час Палиця визнав, що його родині належать 10% нафтового напрямку групи «Приват» – НПК «Галичина», «Нафтохімік Прикарпаття», «Укрнафта», «Укртатнафта», автозаправні станції, нафтобази.

Ігоря Палицю влітку 2021 р. викликали на допит в СБУ в рамках розслідування у справі «Харківських угод», якими в 2010-му продовжили термін перебування Чорноморського флоту РФ в Криму до 2042 р. За даними ЗМІ, крім нафтового бізнесу Ігор Палиця разом з колишньою дружиною і 24-річним сином контролюють бізнес в Австрії, Франції і Швейцарії, а також володіють резиденцією поблизу Женеви», – пише «Фокус».

Теж народного депутата, але від Ковельського округу №21, із групи «За майбутнє» Степана Івахіва експерти поставили аж на 70 позицію – 188 млн доларів США.

«Степан Івахів контролює мережу АЗС WOG, яка разом із іншими напрямками його бізнесу входить в групу «Континіум». За 2020 р. WOG зберегла обсяг продажів нафтопродуктів на рівні 2019 р., а також наростила на 10% виручку від продажу непаливних товарів. Івахів все більше робить ставку не тільки на пальне, а й на супутні сервіси та послуги, що реалізуються через мережі WOG Café і WOG Market. Однак і неприємностей у бізнесмена вистачає. У червні Господарський суд Волинської області визнав банкрутом компанію WOG Retail і відкрив ліквідаційну процедуру. Причина: борги перед кредиторами в розмірі 2,4 млрд грн і 210 млн грн – перед фіскалами», – зазначають експерти.

Як Ігор Палиця і Степан Івахів потрапили в сотню багатіїв разом із іншими?

Журнал «Фокус» пояснив методику:

«На першому етапі складання рейтингу сформовано лонг-лист із 150 персон, які володіють різними компаніями і підприємствами в Україні. Після вивчення їх активів зі списку видалили тих, чиї статки оцінено в суму менше 50 млн доларів США, а також особи, чиї активи оцінити не вдалося через приховування інформації, офіційного виходу персони з усіх раніше зараховуються їй в ЗМІ активів. Також до списку не потрапили ті, чиї активи знаходяться виключно за межами країни. У рейтинг найбагатших включені громадяни України та особи з подвійним громадянством (іноземним громадянством), які володіють великою кількістю активів у нашій країні»