19 вересня: свята, прикмети, традиції.

19 вересня православні християни вшановують пам’ять архангела Михаїла. У народі це свято також називають Михайлове чудо.

Яке сьогодні релігійне свято

19 вересня православні християни вшановують пам’ять архангела Михаїла — одного з головних ангелів у християнстві. Цього дня заведено згадувати його перше чудо – дивовижний порятунок храму від язичницьких нападників. Свято Михайлове чудо — вважається одним з великих церковних свят й щороку відзначається в один й той самий день — 19 вересня.

Згідно з історичними даними, 19 вересня в IV столітті християнину Архипу, мешканцю Ієраполя, уві сні явився архангел Михаїл й сказав, що його німа донька зцілиться, якщо вип’є води з джерела, що протікає неподалік. Так і сталося — його дочка заговорила попивши цілющої води з криниці. На радощах Архип побудував біля святого джерела християнський храм. Це не сподобалося язичникам й вони вирішили зруйнувати церков потопом, з’єднавши дві річки в одну. Тоді християнин знову почав молитися архангелу Михаїлу і знову був почутий. Цього разу архангел Михаїл з’явився біля храму, ударом жезла утворив у горі розколину й перенаправив воду на язичників. Згодом це місце стало називатися Хони, тобто ущелина.

День пам’яті архангела Михаїла: стародавні повір’я у цей день

►За стародавніми повір’ями, якщо у день свята допомагати людям, то можна просити архангела Михаїла виконати своє найзаповітніше бажання. У цей день варто забути про всі образи та помиритися з людьми з якими перебуваєте у конфлікті.

►З давніх-давен у день пам’яті архангела Михаїла існує традиція влаштовувати пишні гулянки, запрошувати сусідів або ходити в гості один до одного. Під час святкування селяни співали пісні, проводили конкурси або обговорювали нагальні життєві питання.

►У цей день господині куховарили та готували страви з овочей нового урожаю, а чоловіки відповідали за домашню медовуху.

►Люди вірили, що саме 19 вересня може статися будь-яке чудо, саме тому й виникла назва свята — Михайлове чудо.

Що не можна робити на свято Михайлове чудо

►На свято Михайлового чуда заборонено працювати. Існувало, навіть, повір’я, що тих, хто береться за роботу, чекають неприємності та лиха доля.
►19 вересня не можна сваритися, підвищувати голос та сквернословити. Всі конфлікти треба вирішувати мирним шляхом.
►Їжу, що залишилася після святкового столу не можна викидати. Її треба роздавати нужденним та людям, що голодають.
►Не можна мити голову, щоб не вимити весь розум.

Народні прикмети у день пам’яті архангела Михаїла

На свято Михайлового чуда існували наступні прикмети:

  • на Михайлів день тепло та сонячно — осінь буде теплою та довгою
  • на небі темні хмари — до змін у погоді
  • на березі листя зеленого кольору — до ранньої зими
  • іній зранку на деревах — взимку буде багато снігу

19 вересня день ангела відзначають люди з іменами: Михайло, Андрій, Дмитро, Костянтин, Іван, Всеволод, Денис, Кирило, Макар, Давид.

Також сьогодні 19 вересня відзначаємо такі події:
Всенародний День Батька
День народження смайла
День працівників лісу