9 жовтня: Івана Богослова

Сьогодні Церква вшановує пам’ять одного з найбільших апостолів Христових – Іоанна Богослова. Саме 9 жовтня вважається днем завершення земного життя «апостола любові». Він є автором кількох книг Біблії, а саме: Євангелія від Івана, трьох Послань та Откровення Апокаліпсису –  єдиної пророчої книги Нового Завіту. За часів імператора Нерона (56-68 року) Іоанна засудили до смерті за сповідання християнської віри, але ні отрута, ні киплячий котел не заподіяли йому шкоди. Після цього Іоанна Богослова відправили на острів Патмос, де він і написав «Апокаліпсис».

Ісус Христос серед своїх 12 учнів особливо виділяв Івана: апостол був присутній на всіх страстях Спасителя; на Тайній вечері він також був особливо наближений до Христа, бо запитує про ім’я зрадника; помираючи на хресті, Ісус доручає апостолу опіку над своєю матір’ю.

За переданням, святий Іван був сином рибалки Заведея і Соломії, доньки Йосифа Обручника від першого шлюбу. Тому Іван Богослов був близьким родичем Ісуса Христа – Його племінником.

Як учень Христа, який опікувався Богородицею, Іван жив у м. Ефес аж до смерті Марії.

Апостол Іван помер у віці старше ста років. Він набагато пережив всіх решту очевидців земного життя Христа, довго залишаючись єдиним живим свідком земного шляху Спасителя.

Коли настав час відходу апостола Івана до Бога, він вийшов за межі Ефесу з сімома своїми учнями і наказав приготувати для себе в землі хрестоподібну могилу, в яку ліг, сказавши учням, щоб вони засипали його землею. Учні з плачем цілували свого улюбленого наставника, але, не наважуючись не послухатися, виконали його наказ. Вони закрили обличчя святого платом і закопали могилу. Дізнавшись про це, решта учнів апостола прийшли до місця його поховання та розкопали могилу, але нічого в ній не знайшли.

Щороку з могили святого апостола Івана 21 травня виступав порох, який вірні збирали і зцілювались від хвороб. Тому Церква святкує пам’ять святого апостола Івана Богослова ще й 21 травня.

На іконах Івана Богослова часто зображають разом з орлом, який вважається символом цього євангеліста.