Яку назву носитиме найдовша вулиця Любомля?

Без сумніву, в нинішній час немає жодного свідомого українця/українки, який би не просто осуджував дії росії, чи добротною лайкою «обзивав» все, що стосується мордорської федерації, а й відверто відсторонювався від всього російського-імперського, радянського.

В такому ж руслі в Україні триває процес дерусифікації назви вулиць. Представниками створених дорадчих комісій на всіх рівнях державного управління була висловлена одноголосна думка щодо перейменування не вулиць, які асоціюються не тільки з російською політикою. В цей же перелік потрапили й союзники росії, в першу чергу білоруси.

Відтак, перейменуванню підлягатимуть «Брестська», «Мінська» та низка інших вулиць, які мають відношення до білорусі. Однак, слід зазначити, що не останнє слово в цьому процесі мають відігравати робочі комісії сформовані при органах місцевого самоврядування. Саме їхнє завдання полягає у визначенні повного переліку, а також аргументації підстав перейменування вулиць.

При Любомльській міській раді така комісія була створена в середині травня. За її пропозиціями був сформований перелік вулиць, які підлягають перейменуванню по всіх населених пунктах громади, який склав майже тридцять назв.

Тепер же до цього процесу долучилася громадськість та депутатський корпус. Слід зазначити, що перелік вулиць, які підлягають перейменуванню особливих заперечень в жителів краю і в депутатів не викликав. А от нові назви деяких вулиць, хоча й не дуже активно, але обговорюються не тільки в колуарах, а й мешканцями.

Найбільше дискусій виникло навколо вулиці 1 Травня. Спочатку її взагалі пропонувалося не перейменовувати, однак після висновків комісії запропонували декілька варіантів. Перший: залишити максимально співзвучну назву – «Травнева». Тим більше, що таку пропозицію висловило чимало мешканців вулиці. В аргументації зазначалося, що вулиця бере початок фактично біля найдавнішої споруди міста – храму Георгія Побіносця. Цей святий здавна є покровителем Любомля і зображується на гербі нашого міста. Престольне свято на його честь саме в травні.

Подібні аргументи стосуються іншого варіанту назви вулиці – «Князя Володимира Васильковича». Він був засновником Любомля, його розбудовником. Тут жив і помер. «Щоразу приїжджаючи сюди та повертаючись до своєї столиці у Володимирі, його шлях пролягав цією вулицею», – наголосив директор краєзнавчого музею Олександр Остапюк.

В кінцевому варіанті робочою комісією було запропоновано для обговорення громадськістю саме другий варіант назви. Однак, жителі найдовшої в Любомлі вулиці нарікають на таку ж довгу назву і пропонують якось її скоротити. Ідеальним варіантом була б назва «Князя Володимира». Але в такому випадку вона більше стосувалася б князя Київського Володимира Святославовича, відомого з історії, як Володимир Великий. Тим більше, що вказана вулиця перетинається, а потім прямує паралельно іншій співзвучній – «Володимирській».

Щодо найкоротшої назви із можливих, то місцеві жителі не проти «Васильковича». Але погоджуються на розгляд комісії та депутатського корпусу. Адже вирішальне рішення за ними.

За інформацією Любомльської міської ради процес перейменування вулиць повинен завершитися до кінця року. Після того, як у вересні депутати на сесії затвердять нові назви вулиць, вони будуть внесені до державного реєстру. Це за прогнозами спеціалістів займе ще три місяці. І лише після цього можна буде отримувати якісь витяги та інші документи. Хоча, як зазначають в Любомльській міськраді, для жителів додаткових якихось процедур проводити не потрібно. Назву вулиці проживання чи реєстрації буде змінено автоматично.