Столичний і не доброчесний

У процесі скрупульозної перевірки разом з колегами з центрального апарату Держмитслужби митники на Волині викрили недоброчесного київського експортера. Він спеціалізувався на міжнародній торгівлі сирою соєвою олією для подальшої переробки, яку регулярно у листопаді 2022 – січні 2023 відправляв до Польщі через автомобільний пункт пропуску «Ягодин-Дорогуськ».  Про це повідомляє Волинська митниця.

Під час митного оформлення партій цього товару для отримання сертифікату EUR.1, що підтверджує українське походження сировини та дає право на преференції у Європі, експортер подавав видаткові накладні полтавського приватного підприємства. Однак на запит митників виробник  відповів, що протягом 2022 – 23 років не мав фінансово-господарських відносин з експортером, нічого цьому контрагенту не відвантажував, договори поставок не укладав і жодних інших документів йому не видавав. Усього митники нарахували 21 випадок подачі експортером для отримання сертифікату EUR.1 підроблених видаткових накладних.

👮 Підроблення офіційного документа, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією, громадянином-підприємцем чи іншою особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов’язків, тягне за собою відповідальність, передбачену статтею 358 Кримінального кодексу України. Підслідність у таких справах визначена за Нацполіцією. Відтак, Волинська митниця скерувала доказову базу та повідомлення про протиправне діяння, що містить ознаки злочину, до правоохоронців.