«Високе світло імені і слова»

25 лютого виповнилося 152 роки від дня народження славетної української письменниці, геніальної поетеси і драматурга, перекладача і культурного діяча — Лесі Українки.

«Леся Українка — то моя любов на все життя»,— зізналася літературознавець, член Національної Спілки письменників України Алла Диба, яка стала гостем Любомльської публічної бібліотеки, — повідомляють на сторінці установи у фейсбуці.

Надто рано їй, випускниці Київського держуніверситету, довелося спізнати гірке слово: вдова. Невиліковна хвороба забрала коханого чоловіка у 28 років, залишивши їй терпкі спогади, двійко дітей і, здавалося б, невиліковний відчай. Рятувалася роботою, спілкуванням із людьми. Люди ж були незвичайні: нащадки родини Косачів і ті, хто зустрічався, щось знав, пам’ятав про цю родину та її оточення.

Займаючись пошуково-дослідницькою роботою, Алла Диба написала сотні листів у всі куточки колишнього Союзу й далеко поза його межі, адже родина Лесі Українки опинилася за кордоном. Завдяки їй музей поетеси в Києві збагатився новими неоціненними експонатами, а особистий архів Алли Диби — цікавими документами, спогадами. Після кожної вагомої знахідки поспішала поділитися інформацією з іншими. Зокрема, чимало невідомих матеріалів зібрала до біографії сестри Лесі Українки Ізидори Косач-Борисової . Приємно було отримати в подарунок матеріали  Всеукраїнських  Косачівських педагогічних читань та багато інших, з якими  можна познайомитись у бібліотеці.

Подробиці читайте у черговому номері газети «Наше життя», який вийде у світ 2 березня 2023 року)

Придбати газету можна у магазині «Хліб» у центрі міста, на міському ринку (підприємець Віктор Лобко), у магазині «Продуктовий маркет» поблизу автостанції а також передплатити в редакції, у листонош чи заповнивши форму на сайті Укрпошти.