КОРДОН ІЗ БІЛОРУССЮ: НА УКРІПЛЕННЯ РУБЕЖІВ НА ВОЛИНІ ПОТРІБНО ЩЕ 600 МЛН

Фортифікаційні споруди, спостережні вежі, протитанкові рови, бетонні та сіткові паркани – все це облаштовують на українсько-білоруському кордоні, аби ворог не міг пройти на Волинь.

У межах області протяжність кордону з Білоруссю становить понад 200 кілометрів, переважно це лісисті та заболочені території. Після повномасштабного вторгнення Росії, союзником якої виступив офіційний Мінськ, укріплення рубежів стало топ-завданням, ідеться в сюжеті 12 каналу, пишуть Волинські новини.

«Близько 40% ділянки уже відповідно облаштовано», – говорить заступник керівника 6-го прикордонного волинського загону Роман Косміна.

До справи долучилися держава та близько двадцяти громад краю, зокрема Луцька громада на фортифікацію виділила 2,5 мільйона гривень.

«Відбувається облаштування протитанкових ровів, насипів, парканів, пунктів спостереження, пунктів відеоспостереження, пунктів, обладнаних тепловізорами… У сучасних умовах і на майбутнє це важлива робота», – каже Луцький міський голова Ігор Поліщук, який відвідав міждержавний пункт пропуску «Піща».

Читати ще: Оборонні споруди та мінування території: як готуються захищати кордон із Білоруссю на Волині

Перешкоди прикордонники будують власними силами. Інженерні роботи тривають цілий світловий день. Персональна розробка – мобільна сонячна електростанція. Для охорони рубежів встановлюють теж відеокамери.

«Понад 16 відеокамер із тепловізійним зображенням. Вони встановлюються безпосередньо по лінії державного кордону та дозволяють нам фіксувати ситуацію вглиб на пʼять кілометрів», – коментує Роман Косміна.

Аби ідеально облаштувати українсько-білоруський кордон, треба ще понад 600 мільйонів гривень. Покрити всю суму держава нині не може, тому військові сподіваються на допомогу громад.