Суд у Любомлі – серед лідерів з розгляду справ про водіння напідпитку

Ні війна, ні високі штрафи не налякали волинян, які практикують їзду під градусом. Принаймні такі висновки зробив Центр журналістських розслідувань «Сила правди» на основі дослідження майже чотирьох тисяч постанов загальних місцевих судів винесених протягом 2022 року у справах за 130 статтею Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Разом з тим відсоток покараних за таке порушення у порівнянні з попередніми роками суттєво зріс.

У 2022-ому загальні місцеві суди Волині винесли 3,5 тисячі постанов у справах про нетверезе водіння.

Крім того, 7,8% покараних за нетверезе водіння впродовж 2022 року, це ті, хто не вчиться на помилках і попався повторно.

Але є й добра новина. Загальний відсоток тих, кому у суді не вдалося викрутитися, суттєво зріс. Якщо у 2020 штраф, або арешт і позбавлення водійських прав спіткало менш, ніж 70% порушників, то минулого 2022 відповідати за нетверезе водіння довелося майже 84% затриманих.

Ймовірно, причиною такої статистики стали зміни в законодавстві, якими зокрема виключили можливість передавати порушників на поруки трудовим колективам, застосовувати до них такий захід впливу як усне попередження, а також збільшили строки притягнення винних до відповідальності з трьох місяців від складання протоколу до одного року.

Минулоріч найбільше справ за 130 статтею Кодексу про адміністративні правопорушення розглянув Луцький міськрайонний суд. У цій категорії справ він виніс 951 постанову.

На другій сходинці – Любомльський районний суд – 271 постанова, а третя позиція – у Ковельського міськрайонного суду – 248 постанов. Найрідше виносили постанови у справах нетверезих водіїв Локачинський районний суд – 73, Шацький районний суд – 76 і Старовижівський районний суд – 108.

До речі, найчастіше карали порушників штрафом або арештом з тимчасовим позбавленням водійських прав саме судді Луцького міськрайонного суду. Понад 93% усіх винесених протягом 2022 року постанов стосуються застосування вищеописаного стягнення. Друге місце за невідворотністю покарання у Ратнівського районного суду – трохи більше 89%, а бронза – у Маневицького районного суду – 87%.

Найменше постанов про покарання нетверезих водіїв відносно загальної кількості винесли районні суди у Камені-Каширському – 67,3%, Локачах – 68,5% і Турійську – 72,4%.

Серед винесених у Любомльському суді постанов у 232 випадках порушники отримали штраф та позбавлення водійських прав, у 16 випадках –відсутнє правопорушення, 15 повернули на доопрацювання, дві справи закрили через те, що порушники неповнолітні, 6 – інше.