На Волині скасують право користування мисливськими угіддями шести лісгоспам

Члени постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів на нинішньому засіданні рекомендували сесії підтримати проект рішення «Про припинення права користування мисливськими угіддями».

Про це повідомляє Волиньonline з посиланням на сторінку Волинської облради у «Фейсбук».

Як поінформував депутатів голова комісії Юрій Ройко, це рішення напряму пов’язане із реформуванням лісової галузі, в результаті якої майже 300 державних лісгоспів скоротили до 158 і об’єднали в єдине державне спеціалізоване підприємство «Ліси України». На Волині замість 24 дежлісгоспів утворилося десять. Відтак, нинішнім рішенням передбачається скасування права користування мисливськими угіддями шістьма лісгоспами у зв’язку із припиненням ними діяльності, як юридичних осіб. Йдеться про ДП «Горохівське лісомисливське господарство», «Старовижівське лісове господарство», «Шацьке учбово-досвідне лісове господарство», «Спеціалізоване лісогосподарське агропромислове підприємство “Камінь-Каширськагроліс”», «Прибузьке лісове господарство» та «Лісомисливське господарство “Звірівське”».

Відтак, депутати рекомендували сесії підтримати проект рішення «Про надання мисливських угідь у користування державному спеціалізованому господарському підприємству “Ліси України”». Цим документом пропонується надати терміном на 25 років у користування мисливські угіддя різних площ вісьмом філіям ДП «Ліси України»:  «Володимир-Волинське лісомисливське господарство», «Ківерцівське лісове господарство», «Камінь-Каширське лісове господарство», «Ратнівське лісомисливське господарство», філія «Любомльське лісове господарство», «Любешівське лісомисливське господарство», «Городоцьке лісове господарство» та «Ковельське лісове господарство».

Крім того, терміном на 15 років обранці громади рекомендували сесії погодити надання мисливських угідь у користування загальною площею 17 тис. га, що на території авіаційного полігону «Поворськ» у Ковельському районі, державному підприємству «Волинський військовий лісгосп».

«Всі необхідні погодження з користувачами угідь, починаючи із Міністерства оборони України, якому належать ці землі, та увесь пакет необхідних документів отримали», – повідомив голова комісії Юрій Ройко.

Окрім того, профільна комісія рекомендувала депутатам обласної ради на найближчій сесії підтримати проект рішення «Про внесення змін до рішень обласної ради щодо надання мисливських угідь у користування», що також зумовлене реформуванням лісової галузі.

«Держлісагентство та ДП «Ліси України» клопочуться перед депутатами про внесення змін у відповідне рішення Волиньради, проте без зміни площ і термінів надання у користування мисливських угідь. Тобто йдеться лише про зміни в діючі договори в частині назви, це чисто юридична правка», – зауважив голова профільної комісії.

За аналогією, члени комісії рекомендують схвалити на сесії проект рішення «Про внесення змін до рішення обласної ради від 10 вересня 2020 року № 31/10 “Про погодження лімітів використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійсненні побічних лісових користувань на 2021-2025 роки”».

Як зауважив голова екологічної комісії Юрій Ройко, запропоновані зміни мають технічний характер у зв’язку із реформуванням лісової галузі.

«Нам необхідно підтримати це рішення, адже йдеться про своєчасність заготівлі та, відповідно, надходжень до місцевих бюджетів від сплати ренти за другорядні лісові лісоматеріали, адже незабаром розпочнеться сезон ягід. Тут не йдеться про будь-які зміни обсягів заготівлі чи ресурсного наповнення. Нагадаю, що у 2020 році рішенням сесії в нашій області затвердили ліміти на заготівлю у досить великих об’ємах, але від загального обсягу другорядних лісових матеріалів волиняни заготовляють лише 2 % зі 100», – зазначив він.

Депутати також одноголосно підтримали та рекомендували сесії проголосувати за проект рішення «Про погодження Клопотання щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до «Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок» по Фермерському господарству «Аміла».