У Луцьку відкрили консульство Литви

Офіційне відкриття Почесного Консульства Литовської Республіки відбулося за адресою Словацького, 12. Працюватиме консульство з 10:00 до 17:00 з понеділка по п’ятницю. За попереднім записом відвідувачів прийматимуть з 14-ї до 17-ї години. Про це повідомляє управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації.

За дорученням голови облдержадміністрації Юрія Погуляйка, участь у заході взяла заступниця голови ОДА Людмила Тимощук.

Слід зазначити, що перед урочистостями делегація із представників Литовської Республіки в Україні з офіційним візитом відвідали головну адмінбудівлю Волині.

Під час зустрічі присутні говорили про уже налагоджене українсько-литовське співробітництво та домовилися над вдосконаленням їхньої співпраці.

«Сьогодні ще раз розумію, що Литва та Україна допомагають один одному не тільки через геополітичне розташування. Така дружба існує передусім завдяки спільній історії, культурній спадщині і традиціям», – відзначив Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас.

Людмила Тимощук погодилася із Послом та підкреслила, що історія обох країн й області зокрема, є досить довгою.

«Нагадаю, що область активно співпрацює із Литовською Республікою у сфері культури. Наразі на стадії реконструкції культурна спадщина, яка нас об’єднує – замок Радзивілів», – сказала заступниця голови ОДА.

До слова, за даними Держстату станом на 01.05.2021 року у Волинській області значиться 20 суб’єктів ЄДРПОУ з засновниками із Литовської Республіки.

За результатами співпраці Волинської області з підприємствами Литовської Республіки двосторонній товарообіг у січні-березні поточного року склав 31, 2 млн доларів США.

Волинські підприємства, які експортують товари в Литовську Республіку: «П’ятидні», ТОВ «Агросвіт-Волинь», ТОВ «Еміта», ТОВ «Вілія-Трейд», ТОВ «Волинь-зерно-продукт» і  ПрАТ «Західна промислова група». Імпортери – ТОВ «Н-Торг» та ТОВ «А-СТАТ».

Також за січень-березень 2021 року між Волинською областю та Литовською Республікою здійснено зовнішньоторговельних операцій у сфері послуг на суму 0,2 млн доларів США. За підсумками минулого року обсяг прямих іноземних інвестицій, внесених нерезидентами Литовської Республіки в економіку області становив  1,4 млн доларів США.