Вода — колиска життя. Пам’ятаймо про це

Всесвітній День води, який відзначають сьогодні, є унікальною можливістю нагадати людству про надзвичайну важливість водних ресурсів для оточуючого середовища і розвитку суспільства. У 2020 році тематика Дня — «Вода та зміни клімату  прискорення дій».

Антропогенне навантаження на навколишнє середовище за останні півстоліття було надзвичайно інтенсивним і привело до найбільшого забруднення водних ресурсів в історії людства. Хоча вода належить до відновлювальних ресурсів і загальна кількість її на Землі залишається стабільною, запаси придатної до споживання води невпинно зменшуються внаслідок зростання масштабів її використання та кожне нове покоління залишає її ще більш забрудненою.

Зараз стає очевидним, що ми споживаємо дуже багато води, більше, ніж планета може відновити і очистити. Понад мільярд людей на планеті не мають доступу до чистої питної води і ще 2.6 мільярда відчувають нестачу води для потреб гігієни. Більшість з них живуть в бідних країнах.

У Любомльському районі протікає 19 річок загальною протяжністю 351,35 км. Найбільша з них — Прип’ять, яка за класифікацією річок України належить до великих річок. Річка Західний Буг класифікується як середня, всі інші — малі річки. На території району налічується 18 озер. Переважна більшість озер карстового походження.

Ми, в Україні, схильні думати, що брак питної води — проблема інших далеких країн. Але це не так. Хоча ми ще не відчуваємо цього щодня, тиск на наші прісноводні запаси і навколишнє середовище збільшується. До того ж, майже у всіх регіонах країни ми бачимо жахливе забруднення водойм, які забезпечують наші міста і села питною водою. Зміна клімату також зменшує водні запаси країни.

Негативні зміни відбуваються і на Волині. За останній рік ми спостерігаємо значне пониження рівнів води у Шацьких озерах. Однією з причин  цього спеціалісти вважають глобальне потеплінням, при якому випаровування з поверхні суші і з водойм переважає надходження води від опадів та припливів з водозабірних площ. З цієї ж причини пересихають невеликі ставки та значно знижується рівень води у колодязях.

Кожен хоче жити в країні з чистою водою. А що можемо зробити ми, щоб зменшити свій водний слід на землі? Ось прості кроки, які можна зробити:

* вчасно закривати кран на кухні чи в ванній кімнаті, зберігаючи десятки літрів чистої води;

* користуватися пральною та посудомийною машинами при повному завантаженні;

* не використовувати фосфатні ( фосфонатні ) миючі засоби, бо фосфати призводять до загрозливого “цвітіння” водойм;

* віддавати перевагу душу, замість ванни;

* вимикати воду під час чищення зубів;

* користуватися унітазом з двома режимами зливу;

* не засмічувати водойми та прибережні смуги побутовими відходами;

* не мити машини на берегах річок і озер;

* збирати дощову воду, щоб використовувати її для поливу саду і городу;

* зменшити споживання продуктів, на виробництво яких витрачається вода.

Збереження води – це відповідальність кожного із нас! Проблема водних ресурсів складна і багатогранна. Її успішне вирішення можливе лише в разі залучення інтелектуальних, фінансових і технічних можливостей всього суспільства. Від того, наскільки успішно будуть об’єднані ці зусилля, залежить майбутнє наших річок і озер, а також життя майбутніх поколінь!