Погана звичка, якої варто позбутися

Основна мета відзначення Всесвітнього дня без тютюну – захистити теперішнє та майбутнє покоління не тільки від руйнівних наслідків для здоров’я, пов’язаних з тютюном, але також і від соціальних, екологічних та економічних наслідків вживання тютюну.

За даними експертів, тютюновий дим містить 4000 хімічних речовин, серед яких нікотин, який є однією з найсильніших отрут. Після проникнення сигаретного диму в легені нікотин потрапляє в мозок вже через сім секунд. Куріння викликає підвищення частоти пульсу, концентрацію цукру в крові, сприяє підвищеній збудливості кори головного мозку, має розслаблюючу дію на периферичні м’язи. Такий вплив є причиною цілого ряду хронічних захворювань, провокує розвиток онкологічних, серцево-судинних недуг, захворювань органів дихання. Смертність від раку легенів у курців у 20 разів вище, ніж у тих, хто не палить. Любителі тютюну в 13 разів частіше страждають стенокардією і в 10 разів — виразкою шлунку. Відомо, що крапля нікотину вбиває коня. Для людини смертельною стає доза в 50-100 міліграм. За підрахунками медиків, при викурюванні в день 20-25 сигарет за 30 років курець пропускає через свої легені 150-160 кг тютюну і не вмирає тільки тому, що вводить його невеликими дозами. Сьогодні в Україні від хвороб, пов’язаних з тютюнопалінням, передчасно помирає близько 85 тисяч осіб. Якщо залишити цю проблему невирішеною, кількість смертей від тютюнопаління збільшиться до 8 мільйонів у 2030 році.

Тому боротьба з тютюнопалінням — це справа державного значення, і вона має бути врегульована та забезпечена законодавчо. Для цього потрібно на рівні законів встановлювати обмеження щодо діяльності тютюнової індустрії, зменшувати привабливість і доступність цигарок, покращувати захист людей від сигаретного диму, навчати дітей ризикам тютюнопаління з шкільного віку та фахово допомагати курцям позбутися залежності.

Антитютюнові інструменти є одними з основних стратегій Всесвітньої організації охорони здоров’я, які закріплені у Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Україна ратифікувала цей документ ще у 2006 році, взявши на себе зобов’язання впроваджувати ефективні законодавчі заходи з контро­лю над тютюном.

Відтоді Україна зробила прогрес у подоланні тютюнової епідемії, заборонивши рекламу тютюну, підвищивши ціни на сигарети, звільнивши більшість громадських місць від сигаретного диму, запровадивши попередження про шкоду куріння на пачках. Вжиті в державі заходи вже мають позитивний результат. Наприклад за останні роки  кількість курців зменшилася майже удвічі. Проте, до подолання тютюнової загрози ще далеко.

Як свідчить досвід — кинути палити може кожна людина. І неважливо, як довго і в якій кількості вона палила тютюн. Слід пам’ятати, що кинути палити легше сьогодні, ніж завтра! Ну а рецепт, який допомагає позбутися шкідливої звички, насправді зовсім нескладний: «Просто не запали наступної  цигарки».  Бережіть себе!

Підготував Василь БОРОВИЦЬКИЙ.