Запитаймо у юриста

Чи можна виписати повнолітню особу з квартири без її згоди?

Спочатку маємо на увазі, що поняття прописка в Україні наразі не існує. Діє інститут реєстрації місця проживання особи.

Зняття з реєстрації місця проживання здійснюється протягом семи днів:

  • на підставі заяви самої особи;
  • по запиту органу реєстрації за новим місцем проживання особи (якщо особа реєструється за новою адресою);
  • остаточного рішення суду (про позбавлення права власності або права користування на житлове приміщення, визнання особи безвісно відсутньою або померлою);
  • на підставі свідоцтва про смерть особи.

Отже, особу можуть зняти з реєстрації (тобто виписати) тільки у вищевказаних випадках.

Тобто, фактично, без згоди особи її можна зняти з реєстрації виключно за рішенням суду.

Коло підстав для позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, визнання особи безвісно відсутньою або померлою в судовому порядку досить різноманітне.

Заяву про зняття з реєстрації особа має подати особисто, за виключенням випадку, якщо вона з поважної причини не може самостійно звернутися до органу реєстрації. Тоді зняття з реєстрації місця проживання може бути здійснене за зверненням іншої особи та на підставі доручення, посвідченого в установленому порядку згідно Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».

 

Чи можна безоплатно отримати у власність прибудинкову земельну ділянку для багатоквартирного будинку? Чи можна оформити на себе частину прибудинкової території ?

Виділення земельної ділянки багатоквартирного будинку передбачене законодавством, згідно якого земельні ділянки, на яких розміщені багатоквартирки, а біля них споруди та прибудинкові території державної або комунальної власності, надаються в постійне користування підприємствам, установам, організаціям які здійснюють управління цими будинками.

У разі приватизації громадянами багатоквартирного житлового будинку відповідна земельна ділянка може передаватись безоплатно у власність або надаватись у користування об’єднанню власників.

Порядок використання земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні житлові будинки, а також приміщення, споруди та прибудинкові території, визначається співвласниками.

Прибудинкова територія може дозволом місцевої влади бути передана у власність або надана в користування власникам приміщень в багатокварних будинках у випадку створення ними об’єднання співвласників багатоквартирного житлового будинку. В іншому випадку прибудинкова територія офіційно не належить власникам квартир в житловому будинку.

Якщо об’єднання співвласників створене, і земельна ділянка передана співвласникам житлового будинку на праві спільної сумісної власності, тоді разом зі спільним майном та невід’ємною частиною житлового комплексу (допоміжні приміщення, технічне обладнання та інше) є майном співвласників, які самі визначають порядок його використання.

Нормами земельного законодавства не передбачено можливість передачі у власність або використання окремим співвласникам багатоквартирних будинків земельної ділянки (на якій розміщений багатоквартирний будинок) або її частини.

Таким чином, при наданні у власність ОСББ земельної ділянки, оформити право власності окремо кожному з власників своєї ділянки неможливо. Іншими словами, поки будинок знаходиться в статусі багатоквартирного – досягнути безоплатної передачі земельної ділянки та приватизації її кожним.

 

Маю у власності два будинки. В одному проживаю, а в іншому прописана. Чи можна так? Якщо ні, то чи є за це штраф?

Немає штрафу. Ви можете вільно володіти кількома об’єктами нерухомості, а місце реєстрації (чи як кажуть в народі «прописка») можливе тільки в одному місці. Дві реєстрації не буває.

Законодавством також передбачена свобода права власності, вільного  пересування і вибору місця проживання:

  1. Законом України «Про свободу пересування і вільного вибору місця проживання в Україні» гарантується свобода пересування і вільний вибір місця проживання на території України.
  2. Також гарантована свобода в реалізації права власності (ст. 319 Цивільного кодексу України, згідно з якою, громадянин має у власності, користується, розпоряджається своїм майном за власним розсудом).
  3. Що стосується відповідальності, то передбачена адміністративна відповідальність за проживання в Україні без місця реєстрації (ст.197 КУпАП), у вигляді попередження або штрафу від 17 до 51 грн.

Це якщо у вас зовсім нема «прописки» в Україні, тоді можуть притягнути до відповідальності.

Ігор ТОРБА, юрист-правознавець.