Улюблена гра мільйонів: сьогодні — День футболу

Навряд чи можна знайти гру, у якої було б більше прихильників, ніж у футболу. Ось уже понад 100 років футбол є найпопулярнішим видом спорту.  Вчені, які аналізували величезну кількість матчів в ігрових видах спорту виявили, що найбільша кількість елементів несподіванки і непередбачуваності зустрічається саме у футбольних поєдинках. Хокей, бейсбол і баскетбол значно відстали. Саме тому ООН вирішила започаткувати Всесвітній день футболу, віддавши шану усім справжнім фанатам цієї найдавнішої гри в м’яч.

Офіційною батьківщиною сучасного футболу вважається Англія, але багато інших країн намагаються це оскаржувати, стверджуючи, що футбол виник на основі ігор, якi існували у них. М’ячі, які могли використовуватися для подібної гри, знаходили навіть у похованнях єгипетських фараонів, датованих 2000-3000 років до нашої ери. Приблизно в той же період у Стародавньому Китаї існували цілих три гри, схожі на футбол: цу-цзюй, дзу-ню і чжу-чу. У VI столітті в Японії була популярна гра в м’яч під назвою кемари. У Стародавній Греції теж існувала така гра, у неї було кілька назв: фе-нінда, епискірос і гарпанон. У Стародавньому Римі гра носила назву гарпас-туп.  Такий список можна продовжувати довго i це говорить про те, що подібні ігри з м’ячем існували практично у всіх народів світу з найдавніших часів.

Але за офіційною версiєю початок футбол бере в XIX столітті, коли в Англії утворилося чотири футбольні команди, які змагалися між собою на спеціальних майданчиках. Часто iз-за відсутності загальноприйнятих правил гри матчі між цими командами закінчувалися бійками. Для вирішення таких проблем була створена Футбольна асоціація Англії, яка в ході обговорення встановлювала правила гри. Але не всі були задоволені рішеннями асоціації, частина тренерів не погодилися з думкою більшості і вийшли з організації, створивши пізніше Союз регбі.

В результаті в 1863-му році був представлений «Звід футбольних правил». Саме ці правила і лягли в основу сучасного футболу. А в 1871-му році, вже за новими правилами, відбувся перший турнір Англії, а через рік пройшов матч між збірними Англії та Шотландії.

З початком XX століття футбольна лихоманка охопила весь світ. Футболісти з різних континентів горіли бажанням помірятися один з одним силами. Тому в 1904-му році було прийнято рішення створити Міжнародну федерацію футбольних асоціацій, сьогодні ця асоціація носить назву ФІФА. На сьогодні членами ФІФА є 208 національних футбольних федерацій, це більше, ніж кількість країн, що входять до складу Організації Об’єднаних Націй.

Згідно заяви ФІФА, в 2001 році в футбол на планеті грало близько 250 мільйонів чоловік. З них більше 20 мільйонів — жінки. Зареєстровано близько 1,5 мільйона команд і 300 000 професійних клубів.

За розподілом країн на першому місці по числу тих, що грають у футбол США (приблизно 18 мільйонів, з яких 40% – жінки), потім йдуть Індонезія (10 мільйонів), Мексика (7,4 мільйона), Китай (7,2 мільйона), Бразилія (7 мільйонів), Німеччина (6,2 мільйона), Бангладеш (5,2 мільйона), Італія (4 мільйони), Росія (3,8 мільйона).

Найбільшої популярностi гра досягла в Європі, Південній Америці, Африці і частково Азії, менший інте­рес до футболу проявляється в Австралії і Північній Америці. У багатьох країнах ця гра є частиною національної культури і об’єктом національної гордості.

Футбол прийшов в  Україну у  1880-90-их роках через службовців англійських підприємств в Одесі, морякiв, iноземців, що працювали на заводах  Донбасу та  Києва. Офіційно першим футбольним матчем в Україні зараз вважається матч у Львові 14 липня 1894 року між командами Львова і  Кракова. Федерацію футболу України створили у 1991 році.

За матеріалами Інтернет ЗМІ.