Андрія Первозванного

Сьогодні у народному календарі — свято Андрія. Назва походить від імені апостола Андрія Первозванного, пам’ять якого відзначається в цей день.

Апостол Андрій входить в число 12 апостолів, учнів Ісуса Христа. Згідно з Євангелієм від Іоанна, він першим був покликаний Спасителем, від чого і був названий Первозванним. Андрій був рідним братом апостола Петра. До прийняття християнства вони були рибалками, народилися в невеликому містечку Віфсаїді, розташованому на північному березі Галілейського озера. Подорослішавши, переїхали в Капернаум, де продовжували займатися риболовлею.

На Русі завжди глибоко шанували апостола Андрія, який, згідно з переказами, відвідав і благословив наші землі, а на пагорбах майбутнього Києва поставив святий хрест. Саме тому, один з найвідоміших Київських храмів присвячений Андрію Первозванному.

Згідно традицій, з цього дня починався зимовий святковий цикл. Особливо любили його незаміжні дівчата і юнаки. Молодь влаштовувала пишні забави та гуляння. З цим днем пов’язано багато традицій і прикмет. Зміст їхній не пов’язаний з апостольським життям і вчиненими Андрієм Первозванним подвигами. Увага народу була прикута до погодних явищ, дівчата в цей день ворожили, а підлітків брали в компанію хлопців.