Затвердили бюджет розвитку чи проїдання?

15 грудня ц.р. 283 голосами народні депутати Верховної Ради прийняли основний кошторис країни на 2021 рік. Для людей, які цікавляться розвитком (або розвалом) України, за сухими цифрами добре вбачається реальний добробут суспільства і всіх галузей на 2021 рік. То що ж ми будемо мати в новому році?

Законом визначено доходи Держбюджету України в сумі 2 трлн. 92 млрд. 83 млн. 254,3 тис. грн., разом з тим видатки на суму 1 трлн. 328 млрд. 201 млн. 570.2 тис. грн. з граничним дефіцитом у сумі 246 млрд. 635 млн. 500 тис. грн. Встановлено з 1 січня 2021 року прожитковий мінімум на 1 особу 2183 грн. 31 липня — 2284, з 1 грудня — 2393 для всіх соціальних груп населення.
Мінімальна зарплата з 1 січня наступного року — 6000 грн., з 1 грудня — 6500. Як виняток з положень статті 1031 Бюджетного кодексу України 35% загального обсягу субвенцій місцевим бюджетам на утримання, ремонт доріг і вулиць загального і місцевого користування розподіляється Кабінетом Міністрів автоматично, пропорційно до обсягу реалізованого пального на відповідній території, тобто прийнята поправка залишити 13,44% акцизу на паливо для громад. При тому, що в проголосованому бюджеті з космічною дірою понад 246 млрд. грн. і його наповнення до 70% за рахунок запозичень, передбаченого збільшення видатків на силові органи та безпеку до 5,93% ВВП. Збільшено понад 2 млрд. на 26% видатки на Генеральну прокуратуру, на 23% — СБУ, на 15% — НАБУ, офіс президента, ВР і т.д.
Разом з тим, на 7,3 млрд. зменшуються видатки на охорону здоров’я, на 2,8 млрд. — освіту, на 2,5 млрд. — будівництво житла. Не передбачено коштів із бюджету на фонд «COVID-19», також не буде медичної субвенції місцевим бюджетам. Найбільшої за обсягом освітньої субвенції 102,51 млрд. грн., через підвищення тарифних окладів може не вистачити і це недостача ляже на плечі місцевих бюджетів. Незважаючи на те, що Україна згідно Конституції є соціальна держава, влада діє тільки в своїх власних інтересах. Самі собі підвищують і так високі зарплати. А на фінансування Пенсійного фонду, для найменш захищених пенсіонерів зростання 0,00%. Як було 203 млрд. грн. у 2020 році, так і планують у 2021.
Напевно уряд надіється, що внаслідок коронавірусу підвищення тарифів і цін на всі основні продукти споживання, значна частка пенсіонерів не витримає лихої долі і піде в «захмарні світи». Дивує терпіння нашого народу… В той час, коли основна маса людей бідує, виїжджає з країни на заробітки, закриваються підприємства, наші слуги народу як в центрі, так і на місцях піднімають собі зарплати. Я не проти високих зарплат чиновникам, але вони мають бути якось збалансовані і підкріплені якимись досягненнями: ростом промисловості, створенням додаткових робочих місць, втіленням в дію інвестиційних проектів, які дають прибуток державі, соціальну захищеність населення. Разом з тим, ми спостерігаємо, як процвітають такі собі «коболєви», маючи до 1 млн. грн. в день, при збиткових результатах «Нафтогазу». Висмоктують зі своїх громадян останні соки через збільшення тарифів. Якщо зібрати на сьогодні всіх службовців в чотирьох громадах району, то вони в так званому районному «білому домі» не помістяться. Відомо, що хороше рано чи пізно без наповнення закінчується. Вся держава на 70% живе в борг і плавно перетворюється в колонію з дешевою сировиною і рабсилою. Через те, що уряд не займається економікою як в центрі, так і на місцях з великим апетитом йде проїдання держбюджету. Внаслідок непоганого харчування у створених ОТГ, на мій погляд, почнеться процес від децентралізації до укрупнення.
В перспективі можливе створення єдиної сильної Любомльської громади зі старостинськими округами. Про який розвиток громад може бути мова, про яке підвищення якості життя простих громадян можна говорити, коли наша Верховна Рада головний державний орган в найбіднішій країні, де вмирають діти і пенсіонери без ліків і достатнього харчування, де йде війна, більша, ніж Друга світова, підвищує собі, коханим, зарплати і своїм консультантам, підвищують утримання офісу президента, уряду і всіх силових структур, який приклад вони подать управлінцям на місцях? На жаль, мене, як громадянина, якому не однаково так званий «бюджет можливостей» на сьогодні не влаштовує. Думаю, він не влаштовує і більшість простого населення, яке поки що терпеливо мовчить і на щось надіється. Надія помирає останньою.

Валерій ТЕРЕБУХА