Коли запрацює новий перехід «Адамчуки-Збереже»

Народний депутат Ігор Гузь під час офіційної зустрічі з представниками Волинської митниці та прикордонниками звернувся із питанням щодо перспективи відкриття міжнародного пункту пропуску «Адамчуки-Збереже»? – інформують Волинські новини.

«Неодноразово був на Днях добросусідства на тимчасовому пропускному пункті «Адамчуки-Збереже». Ще під час попереднього скликання Верховної Ради були наміри окремих керівників щодо відкриття додаткового пункту пропуску України з Польщею. Наразі питання «заглохло». Його треба активізувати, тому що у цьому є перспектива. І наше завдання депутатів-мажоритарників від Волині – лобіювати це питання на державному рівні», – зауважив парламентар.

Начальник Луцького прикордонного загону Олег Вовк розповів, що торік у Шацьку відбулося засідання, в якому взяли участь керівники області, прикордонники і митники з української та польської сторін.

«У 2020 році планували провести Дні добросусідства не 3-4 дні, як було раніше, а 3-4 місяці, щоб реально оцінити пасажиропотоки. На жаль, пандемія цьому завадила. Ініціатива щодо відкриття пункту пропуску «Адамчуки-Збереже» має першочергово йти з української сторони. Щоб зрушити питання з місця, потрібна двостороння угода між Україною і Польщею, а в подальшому – відповідна постанова Кабміну. Адже завершальний етап проведення Днів добросусідства – це відкриття «Адамчуки-Збереже». Така практика є у Львівській області й додаткові пункти пропуску в результаті цієї діяльності вже відкриті», – пояснив прикордонник.


Ігор Гузь відзначив, що це питання треба «штовхати» на рівні держави, незалежно від епідеміологічної ситуації. Адже додаткових ресурсів це не потребує – ініціатива з боку України, укладення угоди, постанова уряду. Він також зауважив, що є хороше дорожнє покриття, щоб розвивати туризм і приваблювати польських відпочивальників на Світязь та каскад Шацьких озер, скорочуючи їм відстань до місць відпочинку та розвантаживши інші пункти пропуску в літній період.

Нагадаємо, у січні цього року на Волині вже вели перемовини щодо відкриття додаткового автопереходу між Україною та Польщею «Адамчуки-Збереже».

Під час пленарного засідання чергової сесії Волинської обласної ради 11 лютого також говорили про те, що для розширення митного пункту пропуску «Ягодин» треба виділити 9 гектарів землі.