На порушників складають протоколи через засмічення волинських лісів

Весна прийшла. Скоро Великдень. Всюди тривають традиційні генеральні прибирання. Люди позбуваються непотребу, що накопився, і частенько вивозять сміття… до лісу. 44 протоколи за ст. 73 КУпАП «Про засмічення лісів відходами» в результаті рейду державної лісової охорони лише за минулі вихідні свідчать про те, що люди і справді активно «прибирають сміття з дому». Правда, багато хто при цьому не вважає довколишній ліс власним домом і переконаний, що сміття в лісі – це вже проблема лісівників.

Про це інформують у Пресслужбі Волинського ОУЛМГ.

З настанням теплого періоду у держлісгоспах області посилено працюють над охороною від пожеж та засмічення. Проблеми тісно переплітаються і «доповнюють» одна одну. Адже часто люди не просто вивозять сміття, а й спалюють його. Цього року вже було зафіксовано десятки загорянь в екосистемах та на сміттєзвалищах.

Найбільше таких – на Турійщині – 8 протоколів, Маневиччині (ДП «Маневицьке ЛГ», ДП «Городоцьке ЛГ», ДП «Поліське ЛГ) – 8 протоколів, Старовижівщині – 5 протоколів.

Безперечно: лісівники вкотре прибиратимуть та вже очищають  і ліси, і лісосмуги, і придорожні території, і зони рекреації – місця скупчення сміття. Проте чи вирішить це проблему, яка виникає з року в рік?

Волинське ОУЛМГ неодноразово акцентувало на спільній відповідальності щодо дотримання порядку і з боку самих громадян, і органів місцевого самоврядування. Адже не секрет, що навіть санкціоновані сміттєзвалища у громадах облаштовані неналежним чином або й відсутні взагалі. Претензії порушників на зразок «А куди дівати сміття?» часто є виправданими. Без вирішення питання належного облаштування сміттєзвалищ проблема засмічення лісів є рухом по колу.

Нагадуємо також, що у лісах Волині розставлено більше 200 фотопасток. Зважаючи на ситуацію,  лісівники концентруватимуть тепер їх розміщення у місцях ймовірного вивозу сміття. До речі, саме завдяки фотопасткам було зафіксовано третину виявлених порушень.