Роті патрульної служби поліції особливого призначення «Світязь» – сім років

Бійці легендарної роти постійно з часу створення перебувають на Сході країни, де виконують покладені на них обов’язки.

Підрозділ був створений згідно з наказом Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова 9 червня 2014 р. Його командиром призначили 27-річного лучанина, професійного військового, старшого лейтенанта Олександра Фацевича – випускника Одеського інституту сухопутних військ.

Рота комплектувалася виключно із добровольців. На службу зараховували як чоловіків, які не мали жодної попередньої військової підготовки, так і колишніх військових, співробітників міліції, представників організації Самооборона Майдану, учасників Революції Гідності.

Уже 12 липня 2014 р. майбутні спецпризначенці склали присягу на вірність Україні та влилися до лав органів внутрішніх справ. А 14 серпня вирушили у зону бойових дій на Сході. Тоді бійці роти «Світязь» опинилися в оточенні в Іловайському котлі, де і проявили себе, і понесли серйозні втрати.

Ось ті добровольці «Світязя», які загинули в Іловайському котлі: Помінкевич Сергій, Ляшук Максим, Сацюк Олександр, Шолуха Віктор, Сивий Олександр, Володимир Іщук, Мирослав Столярчук. Світла пам’ять полеглим героям!

Після доформування, у середині грудня, загін бійців роти відправився у нове відрядження — під місто Вуглегірськ. 30 січня 2015 року працівники підрозділу потрапили в оточення у Вуглегірську, з якого вийшли з боями. А вже 5 лютого рота, на чолі з Олександром Фацевичем, без жодних втрат повернулася до Луцька.

Внаслідок реформування правоохоронних органів підрозділ «Світязь» перетворюється у роту патрульної служби поліції особливого призначення Головного управління Національної поліції у Волинській області.

У липні 2015 року Олександр Фацевич, який став заступником голови Національної поліції України, представив нового командира роти – Сергія Козака, який у минулому був керівником батальйону територіальної оборони «Волинь».

Після призначення у 2016 р. останнього заступником начальника ГУНП у Волинській області командиром роти стає підполковник В’ячеслав Моніч. Офіцер проходив службу у підрозділі із жовтня 2014 р., брав участь в боях за Вуглегірськ у січні 2015 р.

У травні 2021 р. новим командиром призначено Олега Булатова, який вийшов з Іловайського котла та ніс службу в патрульній поліції Волині.

Наразі спецпризначенці «Світязя» задіяні в Операції Об’єднаних сил (ООС) на Донбасі, де забезпечують громадську безпеку, несуть чергування на блок-постах, підтримують комплекс заходів із оборони державного суверенітету і територіальної цілісності України.

Сектор комунікації поліції Волинської області