Сьогодні відзначаємо Преображення Господнє і Яблучний Спас

19 серпня православна церква відзначає одне з найважливіших християнських свят – Преображення Господнє.

В цей день Господь Ісус Христос явив свій лик учням – Петру, Якову, Івану. У цей момент апостоли повірили Вчителю і перестали сумніватися в тому, що він Син Божий. Через 40 днів Ісуса стратили. Раніше ми складали православний календар на серпень, аби ви не пропустили жодне свято.

Свято Преображення Господнього належить до 12 найбільших православних свят. У народі цей день називають Другим Спасом.

Це традиційне свято врожаю – в церквах освячують плоди землі, тобто яблука, груші, сливи. Найбільшою популярністю і пошаною користуються яблука, навіть існує ще й третя назва свята – Яблучний Спас.

Особливо готуються до цього дня пасічники. Їм треба освятити вулики, пригостити медом сусідів, особливо сиріт, немічних і знедолених.

Свято Преображення Господнього належить до дванадесятих свят і відзначається Православною Церквою 19-го серпня (6-го за григоріанським календарем), що також буде і в 2022 році.

Католицька церква відзначає дане свято 6 серпня, а в традиції Вірменської Церкви свято Преображення включено у великодній цикл, є рухливим і відзначається в сьому неділю після П’ятидесятниці.

Звичайно, сьогодні неможливо точно визначити дату цієї події, однак християнські історики вказують, що, швидше за все, це сталося незадовго до Хресної Смерті Спасителя – приблизно в лютому або березні.

Прикмети 19 серпня

  • яка погода на Яблучний Спас, така буде і на Покров (14 жовтня);
  • 19 серпня сухий день – осінь буде без дощів, сонячний і жаркий – чекайте морозну зиму;
  • якщо до цього дня листя на деревах пожовкли – скоро різко похолодає.
За матеріалами Уніан