Маємо перевищення по грипу та ГРВІ

За даними оперативної інформації у Волинській області за 45 тиждень 2021 року на гострі респіраторні вірусні інфекції, в тому числі коронавірусну інфекцію захворіли 8169 осіб (797,2 на 100 тисяч населення) проти — 8436 (823,3 на 100 тисяч населення) за попередній тиждень – зниження на 3%. Інтенсивний показник захворюваності за даний період на 44,6% вище епідемічного порогу, що відповідає високому рівню інтенсивності епідемічного процесу. Про це повідомляє обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ.

Локальні перевищення зареєстровано у м. Луцьку, Володимир-Волинському, Ківерцівському, Ковельському, Любомльському, Шацькому, Любешівському районах.

Показник захворюваності в нинішньому епідемічному сезоні вищий від показника за аналогічний період минулого року майже на 70%.

У структурі захворюваності  діти до 17 років становлять 35%.

Близько чотири відсотків від загальної кількості захворілих госпіталізовано, переважно це дорослі особи (92%). Летальних випадків від грипу не зареєстровано.

З початку епідемічного сезону перехворіло понад  47 тис. волинян —  це майже 5% населення області.

Всього на Волині проти грипу вакциновано понад 300 осіб. із них 45% — це особи із групи ризику  (персонал медичних закладів, діти віком від 6 міс.  до 5 років, особи з хронічними захворюваннями, особи віком понад 65 років).

Найкраща профілактика грипу — це вакцинація. В Україну надійшли вакцини від грипу виробників «Ваксігрин Тетра», «Інфлувак Тетра» та «Джісі Флю Квадривалент». Вакцини проти грипу  можна вводити одночасно з вакцинами проти COVID-19 під час одного візиту у різні кінцівки або з будь яким часовим проміжком.  Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною й ефективною.

Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси цих людей запобігти смертельним наслідкам хвороби.

Нагадуємо базові рекомендації, виконання яких дозволить уникнути або мінімізувати ризики інфікування:

  • уникайте контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;
  • обмежте відвідування місць великого скупчення людей;
  • часто провітрюйте приміщення;
  • ретельно та часто мийте руки з милом;
  • не торкайтеся очей, носа, рота немитими руками;
  • уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань;
  • прикривайте ніс і рот під час чхання або кашлю одноразовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути;
  • якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від неї на відстані не менше двох метрів
  • якщо з’являються симптоми захворювання, терміново звертайтеся до лікаря й не займайтеся самолікуванням.
  • Закликаємо вас до  свідомого ставлення до свого здоров’я та здоров`я ваших близьких!