Біль втрачених поколінь

Згідно з рішенням ООН, ухваленим у листопаді 2005 року, 27 січня – день, коли радянська Червона Армія звільнила концтабір Аушвіц у польському Освенцімі в 1945 році – був оголошений Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту.

Із 2006 року меморіальні заходи вшанування жертв Голокосту відбуваються 27 січня в різних країнах світу. Як загальносвітовий цей пам’ятний день зовсім новий, але деякі країни вшановували його й раніше.

Власні дні пам’яті жертв Голокосту мають Румунія (9 жовтня) й Угорщина (16 квітня) – вони пов’язані з датами початків депортацій євреїв із цих країн до концтаборів і ґетто.

В Ізраїлі День пам’яті жертв Голокосту називають Йом га-Шоа (День Катастрофи – так у країні називають винищення євреїв нацистами) і відзначають 27 дня місяця нісана за юдейським календарем у комплексі заходів навколо Дня Незалежності Ізраїлю. За григоріанським календарем цей день припадає на різні дати на початку весни.

У День пам’яті жертв Голокосту пригадують те, що з плином часу стає все більш явним: що реальність жахів Голокосту забувається і що відстань років відчужує людськість від одної зі сторінок її сорому. Втім, і інші злочини нацизму теж забуваються з часом – це доля і політичних в’язнів за нацистів, і циган, і так званих «асоціальних елементів» – гомосексуалістів та релігійних меншин.

А для народів країн колишнього Радянського Союзу – це також злочини сталінського режиму.

Таким чином 27 січня стає міжнародним днем пам’яті, в який кожна країна присвячує проблемам брутальності та пригноблення. Він присвячений усім постраждалим, але в основному йдеться про винищення нацистами євреїв Європи.

У цей день люди дивляться в минуле, щоб на жахливих уроках минулого навчатись, як не повертатись до цього в майбутньому. Звірства, скоєні вже після Голокосту у Камбоджі, Нігерії, Руанді, Боснії та Косові, демонструють необхідність засвоєння уроків Голокосту.

Особливої уваги заслуговує проблема виховання молодого покоління у дусі толерантності та вищих гуманітарних цінностей із тим, щоб уникнути подібних жахливих катастроф у майбутньому.