Перетнути кордон з Польщею можна з українським паспортом

Громадяни України можуть в’їхати в Польщу без наявності закордонного паспорта. Такі особи, однак, повинні будуть пояснити причину втечі з України.

На урядовому сайті Республіки Польща в розділі «Допомога українцям» опубліковано перелік умов, за яких громадяни України можуть в’їхати до Польщі, повідомляє інформаційний портал для українців у Польщі «Наш вибір».

Згідно з опублікованою інформацією, виїхати на територію Польщі можна буде без наявності закордонного паспорта. За такої умови потрібно буде в польському пункті пропуску через кордон подати клопотання про надання міжнародного захисту.

Дорослі громадяни повинні мати з собою український документ, що підтверджує особу, діти – свідоцтво про народження.

Перетнути кордон з Польщею можна буде також після отримання згоди коменданта Прикордонної охорони під час перетину кордону. У разі отримання згоди коменданта Прикордонної охорони перетнути кордон легальне перебування громадянина триватиме 15 днів.

Окрім цього, громадяни України можуть в’їхати в Польщу на підставі:

– безвізового руху;

– національної візи (D) або Шенгенської візи (C);

– довгострокової візи або документа, що дає право для перебування на території, виданого іншою країною-членом Шенгенської угоди;

– наявного дозволу на тимчасове перебування, дозволу на постійне перебування або дозволу на перебування довгострокового резидента Європейського Союзу і дійсної карти перебування.

Товариство правової допомоги пояснює: якщо українці мають біометричний паспорт, можуть перетинати польський кордон і легально перебувати в Польщі протягом трьох місяців кожні шість місяців.

Якщо немає біометричного паспорта, але є звичайний чинний паспорт і чинна віза, можна перетнути польський кордон. Громадяни України також можуть перетинати кордон під час епідемії COVID-19.

Без закордонного паспорта єдиний спосіб в’їхати до Польщі – подати заяву про міжнародний захист на польському кордоні. Потрібно взяти з собою інший документ, що посвідчує особу, і чітко пояснити під час опитування на кордоні, що ви хочете подати заяву на отримання статусу біженця в Польщі. Необхідно буде пояснити, чому ви тікаєте з України. Якщо є документи чи фотографії, які, на вашу думку, стосуються вашої справи, потрібно показати їх прикордонникам.

Якщо громадяни України мають звичайний (небіометричний) закордонний паспорт і не мають візи, єдина можливість в’їхати на територію Польщі – подати заяву про міжнародний захист на польському прикордонному переході. Потрібно чітко дати зрозуміти прикордоннику, що ви хочете подати заяву на отримання статусу біженця в Польщі, та пояснити, чому ви тікаєте з України. Якщо у вашій справі є якісь документи, то варто їх взяти з собою.

Зверніть увагу, процедура отримання статусу біженця в Польщі може бути пов’язана з обмеженням пересування чи працевлаштування.

Як повідомляє урядовий сайт Республіки Польща, якщо після прибуття в Польщу громадяни України бажають скористатися допомогою, запропонованою польським урядом, необхідно звернутися в один із перерахованих нижче пунктів прийому громадян. У цих пунктах можна буде отримати харчування, можливість відпочинку та необхідну інформацію.

Адреси пунктів прийому українських громадян:

– Pałac Suchodolskich Gminny Ośrodek Kultury i Turystyki, ul. Parkowa 5, 22-175 Dorohusk;

– Przygraniczne Centrum Kultury i Rekreacji, ul. Spółdzielcza 8, 22 – 540 Dołhobyczów;

– Zespół Szkół w Horodle, ul. Piłsudskiego 58, 22 – 523 Horodło;

– Szkoła Podstawowa w Lubyczy Królewskiej (zaplecze hali sportowej), ul. Jana III Sobieskiego 5, 22 – 680 Lubycza Królewska;

– Świetlica, Korczowa 155 37-552 Korczowa;

– Hala sportowa – Medyka 285, 37-732 Medyka;

– Szkoła Podstawowa w m. Krowica Sama 183, 37-625 Krowica Sama;

– Była Szkoła Podstawowa w Łodynie, Łodyna 41, 38-700 Ustrzyki Dolne.

Якщо громадяни України перетнули кордон на підставі:

– безвізового руху, їх легальне перебування триває 90 днів;

– національної візи (D) або Шенгенської візи (C), їх перебування є легальним протягом строку дії візи та періоду перебування, вказаного в ній. Після закінчення перебування на підставі національної візи можна продовжувати перебувати на території Польщі без виїзду за кордон на підставі безвізового руху до 90 днів при наявності біометричного паспорта;

– довгострокової візи або документа, що дає право перебування на території, виданого іншою країною-членом Шенгенської угоди, легальне перебування триває до 90 днів;

– згоди коменданта Прикордонної охорони, легальне перебування триває 15 днів.

Якщо громадяни України бажатимуть продовжити своє легальне перебування, то до закінчення цього терміну вони можуть подати заяву про надання дозволу на тимчасове перебування або (за умови відповідних підстав) заяву про надання дозволу на постійне перебування. Такі заяви необхідно подавати у воєводські департаменти у справах іноземців.

Нагадаємо, влада Польщі розгортає у двох регіонах країни на кордоні з Україною пункти прийому біженців.