Сакральна дата Одеси: як РФ може використати 2 травня

Росія зробила 2 травня в Одесі сакральною датою. У 2014 році цього дня планувався марш “За єдність України”, але після втручання антимайдану мирна хода перетворилася на бійню. УНІАН з’ясовував, що відбувається у Південній Пальмірі зараз, як живе місто, і що думають експерти щодо можливого розвитку подій.

2014 року на початку травня в Одесі учасниками масових заворушень стали тисячі городян, а першими жертвами – двоє проукраїнських активістів, розстріляні прямо у центрі міста. Ще четверо загинули від аналогічних кульових поранень тут же – в районі Грецької площі. Потім прихильники незалежності прийшли на Куликове поле до наметового містечка антимайдану. Почалася пожежа в Будинку профспілок – через вогонь, дим, падіння з вікон палаючої будівлі загинули ще 42 людини. Загалом у той день постраждали понад 200 людей. 

Вилучено інструкції для ДРГ та багато зброї

Цього року відзначати події 8-річної давності в Одесі не планується: щоб уникнути провокацій, у місті оголосили затяжну “комендантську годину”, яка діятиме з вечора 1 травня до ранку 3 травня. 

Підготовку до знакової дати російські “визволителі” розпочали ще на Великдень, запустивши Південною Пальмірою сім ракет. Одна з них потрапила до житлової багатоповерхівки – загинули 7 людей, інша – розвернула цвинтар. Те, що трапилося, шокувало одеситів: серед загиблих – 3-місячна дівчинка та вагітна жінка, тяжкі поранення отримала мешканка міста, яка прибирала могили. І якщо раніше частина місцевих жителів вважала, мовляв, бомбардування чорноморську перлину минають, то зараз з цією надією розлучилися. 

Тим більше, що лише через кілька днів окупанти розбомбили міст через Дністровський лиман – зв’язок між Одесою та півднем регіону. Відсутність жертв – справжнє диво, адже ця ділянка дороги завжди пожвавлена. Тепер шляхопровід закритий. Дістатися до обласного центру з кількох районів стало великою проблемою. 

Після мосту розбомбили злітно-посадкову смугу в аеропорту… Як зазначив мер Одеси Геннадій Труханов, на її будівництво пішло п’ять років. Робота над реалізацією проекту зайняла близько десяти років.

“Довгоочікуване відкриття минулого року було подією навіть не національного, а світового масштабу. Одеса вийшла на новий рівень розвитку – як з погляду інфраструктури, так і туризму. Завдяки новій смузі ми очікували колосальний приплив туристів з усього світу, а натомість отримали ракетний удар”, – наголосив міський голова, додавши, що смугу обов’язково відновлять після перемоги… 

В УСБУ на Одещині стверджують: окупанти хочуть розхитати ситуацію напередодні 2 травня. Пропагандисти використовують події 8-річної давності, щоб нав’язати власну версію трагічних подій, посіяти розбрат та ворожнечу в українському суспільстві.

“Для цього вони мають намір представити новий “документальний фільм”. Причому акторами у ньому будуть військові з армії загарбників”, – повідомили в управлінні. 

23 квітня російські військові завдали кілька ракетних ударів по Одесі / ОДС

Українська спецслужба нейтралізувала в Одесі потужне злочинне угруповання, яке пішло на співпрацю з ворогом і хотіло (у разі захоплення міста) приєднатися до окупаційної “влади”. Як повідомили у прес-центрі СБУ, затримані лідери та члени злочинних угруповань, серед яких відомі у кримінальних колах “Еміль Варшавський” та “Пейзулаєв”.

“Колаборанти підтримували зв’язок із представниками РФ, “доповідали” їм про ситуацію в регіоні, тероризували та залякували місцеве населення. Деякі члени угруповання записалися до лав тероборони, щоб збирати інформацію про українських військових на Одещині”, – стверджують у спецслужбі. 

Зловмисники мали “полювати” на правоохоронців та активістів-патріотів.

У свою чергу департамент стратегічних розслідувань Нацполіції заявив про масштабне відпрацювання регіону. Зокрема, встановлено, що спецслужби РФ через підконтрольних представників криміналітету планували дестабілізувати ситуацію в Одеській області шляхом підбурювання до масових заворушень, організації масових протестів і заколотів, які могли б призвести до підриву державності. 

“За задумами ворога, вони повинні були впливати та діяти через своїх довірених осіб, які осіли на Одещині. Фінальною датою реалізації злочинних планів мала стати річниця трагічних подій – 2 травня”, – повідомили у департаменті.

У ході згаданого відпрацювання вилучено багато зброї, комуністичної атрибутики, рекламних брошур із комуністичною та іншою забороненою в Україні символікою, керівництва з інструкціями правил поведінки, заходів конспірації та спостереження для роботи диверсійно-розвідувальних груп. Окрім того, виявлено гранати, патрони, мобільні телефони, електронні носії інформації.

Екстрений випуск “Придністров’я” надруковано у квітні

На думку представника оперативного командування “Південь” Владислава Назарова, ворог намагається чинити психологічний тиск на населення прикордонних із Придністров’ям районів. Лякає загрозою вторгнення російських військ із самопроголошеної республіки. 

Окупанти навіть підготували заздалегідь тираж газети “Придністров’я” із фейковим зверненням жителів ПМР до ​​президента РФ Володимира Путіна з проханням про захист від ЗСУ. Іншими словами, напередодні 2 травня продовжується кампанія противника з розхитування Одеси, прикордонних регіонів, а також підбурювання проросійських сил. 

“Оперативним шляхом отримано інформацію про диверсійну заготівлю – тираж газети “Придністров’я” від 2 травня 2022 року з нібито офіційним зверненням жителів Придністров’я до Путіна…”, – повідомив Назаров. 

Про “заготівлю” розповів також колишній співробітник радянських спецслужб, що проживає в США, однокурсник Путіна по вищій школі КДБ Юрій Швець. Зокрема, відомий аналітик каже, що йому надіслали фото повністю зверстаної газети “Придністров’я. Екстрений випуск”, яка датована 2 травня 2022 року. 

Йому повідомили, що це реальні екземпляри реальної газети, надрукованої в РФ. Її тираж уже завозиться до Придністров’я для того, щоб поширити 2 травня, після певних подій… Аналітик вважає: можна очікувати чого завгодно і однозначно готуватися до найгіршого варіанту.

У мережі розповсюдили фото газети «Придністров'я» з фейковим зверненням до Путіна

На першій сторінці цього “екстренного випуску”, під заголовком “Перемога буде за нами!”, розміщена передовиця. У ній йдеться: “Криваві теракти, що обрушилися на Придністров’ї у ці травневі свята, це – десятки вбитих, включаючи дітей, старих та жінок”. 

У цих “терактах” автори звинувачують Київ, НАТО і стверджують: частину винних у нападі на ПМР вже знищено. Мовляв, на їхніх тілах виявили татуювання, що доводять належність до ЗСУ та націоналістичних батальйонів України.

“Що ж, не ми розв’язали цю війну. Але з нами Росія, яка війни закінчує. З нами її президент Володимир Володимирович Путін та її великий народ, а також братські республіки “ДНР” та “ЛНР”. Кров’ю придністровців у ці травневі дні українські нацисти залили нашу землю, і ми прагнемо помсти!”, – процитував Швець.

За його словами, поруч розміщено вищезгадане “звернення” жителів ПМР до ​​Путіна. У ньому вони дякують президенту РФ за вже дану згоду поповнити “десятками тисяч людей армію ПМР, безпосередньо на території РФ”. 

Експерт запитує, яким чином це “поповнення” опиниться на території “оточеної” ПМР? І наводить можливі варіанти розвитку подій. 

Наприклад, на його думку, можуть бути сформовані якісь банди в РФ, які “прикрившись” збройними силами Придністров’я воюватимуть проти України. Таким чином, у разі застосування, скажімо, хімічної зброї, інших військових злочинів, це можна буде списувати на міфічні ЗС ПМР.

У придністровському селі Ковбасне знаходиться найбільший у Східній Європі склад боєприпасів та озброєння. Від Одеси до цього місця машиною – близько години їзди. І РФ спочатку планувала заволодіти цим арсеналом. Але сили для такого ривка, на думку експерта, у десанту Росії вже не ті. Інший варіант – зробити це літаками транспортної авіації. Ще – можуть підірвати ці склади та звинуватити у всіх смертних гріхах Україну. 

Швець висловив сподівання, що ЗСУ про все це знають і не дозволять противнику вивезти з ПМР боєприпаси. Експерт вважає, що відсутність перемоги, яку Путін обіцяв у війні з Україною, вказавши конкретну дату – 9 травня президент РФ прагне хоч якось компенсувати жахливою кривавою провокацією в ПМР. Швець нагадує про події 1999-го (коли Путін став президентом Росії).

“Тоді його оголосили спадкоємцем Бориса Єльцина, але рейтинг Путіна був 2%. Необхідно було різко підняти цей показник, для чого тоді влаштували низку терактів, під час яких підірвали багатоквартирні будинки в РФ (Москва, Волгодонськ, Буйнакськ). Під їхніми уламками загинули сотні громадян РФ. Все для того, щоб привести Путіна до влади. З таким бекграундом влаштувати теракт у Придністров’ї – простіше простого”, – упевнений колишній розвідник. 

Він закликає населення ПМР до ​​обережності, щоб не стати розмінною монетою у кривавій грі.

В Одесі з вечора 1 травня до ранку 3 травня встановлено комендантську годину / REUTERS

“Я люблю тебе життя…”

Незважаючи на загрози, життя в Південній Пальмірі йде своєю чергою. Звичайно, не так бурхливо та життєрадісно, ​​як до 24 лютого. Але у центрі міста дають безкоштовні концерти. Одесити потягують каву і слухають віртуозів, які виступають на звичайному балконі. Нехай за оббитими фанерою вікнами, але функціонують деякі кафе. Усміхнені офіціантки раді кожному відвідувачу. Таких, звичайно, не дуже багато, але є. 

Працює частина магазинів. Ціни, що називається, тішать не завжди. “Кусається” і вартість продуктів на ринках. Картопля, морква, буряк… Все це, в принципі, є… Подорожчали банани, практично немає гречки, але можна придбати вермішель. Зникла одна з лінійок “молочки”: проблема для тих, хто має непереносимість лактози. 

“Нічого, і це переживемо”, – зітхає сусідка по сходовій клітці.

Натомість в одному з супермаркетів перед поминальними днями “викинули” недорогі курячі яйця. “Потрібно брати…”, – каже миловидна жінка, тицьнувши пальцем у товар. “Не брати, а хапати!”, – вторить їй літня жінка. Типовий одеський підхід…

Аптеки працюють не всі. Люди терпляче стоять у чергах. Ніхто не сперечається, не штовхається, не намагається пробитися вперед. 

По парку гуляє старенька. Приблизно тиждень тому тут пролітали ракети, ті, що вбили немовля. Пенсіонерка бачила цих посланців смерті, зараз періодично дивиться в небо, хреститься та “пристає” до якихось хлопців. Вона тримає старі книги: Купіть хоч щось. Молодий чоловік вручає двадцятку: “Бабусю, йдіть додому …”. 

Війну обговорюють навіть діти. Маленький хлопчик “стріляє” з пластмасового пістолета: “Ідіть звідси, гидкі окупанти! Мій зайчик поранений і хоче додому!”. Малятко в пісочниці швидко включилося в гру: падає горілиць прямо в пісок. 

На лаві присіли підлітки – молода пара. Дівчинка плаче: “Розумієш, мама хоче поїхати. Каже, що настав час, але, як я без тебе?!”. Перше почуття, велике кохання…

Повертаючись додому, купую в кіоску скотч і мило. “Спокійних вихідних”, – зітхає продавщиця. Інший покупець просить рулон туалетного паперу. “Я люблю тебе, життя, ну, а ти мене – знову і знову …”, – співає чоловік. Це – Одеса.