«Щоб міг розказати правду про минуле зло, Бог зоставив мене»

Двадцять років тому у Любомлі було зведено пам’ятний Меморіал «Борцям за волю України» з палких старань уродженця села Полапи, в’язня сталінських таборів Івана Демидовича Синчука. А через 6 років комплекс було доповнено з обох боків 8 стелами, на яких викарбувано майже 545 імен повстанців. Їх Іван Демидович зібрав, обійшовши за півроку усі села Любомльського краю. Понад 400 з цих героїв загинули, їх могили, часто безіменні, розкидані по світу,  багато в Сибіру і Заполяр’ї. Іван Синчук воскресив пам’ять своїх земляків для «нового часу ХХІ століття»…

Під час урочистого відкриття(зліва направо): члени Братства вояків УПА (зліва направо) Анатолій Дроздович (Любомль), Ігор Савош (Городно), Іван Синчук (Полапи), Володимир Мельничук (Руда). 14 жовтня 2002 рік.

А чи думалось-гадалось тоді цьому чоловіку з високим почуттям патріотизму, що може настати таке грізне і страшне продовження одвічної боротьби України зі злісним ворогом-сусідом як нині? Може, коли на стелі виписували девіз кожного свідомого українця, який протягом століть не втрачає зміст:  «Виборемо Українську державу, або загинемо у боротьбі за неї»?

Розповідь читайте у завтрашньому номері газети «Наше життя» (13 жовтня 2022 року)

Придбати газету можна у магазині «Хліб» у центрі міста, на міському ринку (підприємець Віктор Лобко), у магазині «Продуктовий маркет» поблизу автостанції а також передплатити в редакції, у листонош чи заповнивши форму на сайті Укрпошти.