Для відстеження ситуації на кордоні з Білоруссю на Волині відкрили Ситуаційний центр

У Державній прикордонній службі України розповіли, що правоохоронці зможуть своєчасно реагувати на будь-які провокації сусідньої держави.

Центр обладнаний сучасними засобами комп’ютерної, спеціальної техніки та відеосистемою.

У центр надходитиме інформація про ситуацію на ділянці кордону з Польщею та Білоруссю.

За цими ділянками на кордоні відповідає Волинський прикордонний загін.

Ситуаційний центр на Волині. Україна. Грудень 2022. Фото: ДПСУ

«Правоохоронці зможуть своєчасно реагувати на будь-які провокації сусідньої держави, на спроби ворогом незаконно перетнути кордон, а також контролювати дії своїх підрозділів», – розповіли прикордонники.

Першими оглянули сучасний центр начальник Волинської ОВА Юрій Погуляйко, голова обласної ради Григорій Недопад, керівники правоохоронних органів та благодійники, зазначають у Волинській ОВА.

«Прикордонники та військові постійно працюють над укріпленням та зміцненням лінії кордону по усій протяжності Волині, – наголосив Юрій Погуляйко. – Завдяки сучасному ситуаційному центру моніторинг ситуації на кордонні буде ретельнішим та сприятиме оперативній обробці отриманої інформації та прийняттю управлінських рішень».

Ситуаційний центр обладнаний сучасними засобами комп’ютерної та спеціальної техніки. Зокрема, має відеостіну, на яку виведенні зображення з камер спостереження безпосередньо із лінії кордону та з пунктів пропуску. Оператори центру мають можливість підключатися до кожної камери, налаштовувати огляд визначених позицій, більш детально вивчати зображення.

Наразі камери відеоспостреження встановленно на українсько-білоруській ділянці державного кордону. Частина з них тепловізійні, які дають можливість спостерігати за лінією кордону в темний час доби, а також виявляти різноманітні об’єкти на дальніх відстанях.

Управляти камерою може, як оператор ситуаційного центру, так і оператор який безпосередньо знаходиться у відділі прикордонної служби.

Для роботи у центрі одночасно залучено 6 спеціалістів, які працюють упродовж доби. Тому для персоналу обладнано дві кімнати відпочинку.

Начальник прикордонного загону Сергій Лозінський наголосив, що завдяки цій системі військовослужбовці зможуть своєчасно реагувати на будь-які провокаційні дії з боку суміжної держави, спроби незаконного перетину кордону ворожими елементами.

На облаштування центру витрачено близько 2 мільйонів гривень, це – кошти благодійників.