Іноземець хотів вивезти через Ягодин 26 стародруків

Волинські митники вилучили  26 стародруків в іноземця, який хотів вивезти їх з України.

Про це інформує Волинська митниця.

Волинська митниця передала до суду справу про порушення митних правил іноземцем, який намагався вивезти з України підбірку художніх творів французькою мовою.

Проведена експертиза визначила вартість колекції у майже 50 тисяч гривень, причому конволют паризьких друкованих видань початку XIX століття та 3 книги, серед яких «Сірано де Бержерак» Едмона Ростана, віднесено до культурних цінностей.

«Законодавством України встановлені обмеження: вивезення, тимчасове вивезення чи пересилання за межі України дозволяється лише за наявності відповідного Свідоцтва Державної служби контролю, якого в іноземця не було. Крім того, уся колекція підлягала письмовому декларуванню в порядку, встановленому для громадян. Декларації чоловік теж не подавав, обравши для виїзду з України смугу руху «зелений коридор», – йдеться в повідомленні.

Статтю 471 Митного кодексу України за рішенням Конституційного Суду України минулого року лібералізували.

Нині, відповідно до частини третьої цієї статті, недекларування товарів (крім валютних цінностей), що підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території та які переміщуються громадянами, тягне за собою накладення штрафу у розмірі трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією таких товарів або без такої.

Подальшу долю цих культурних цінностей вирішуватиме суд.