COVID-19 не відступає

Коронавірусна інфекція, яка упродовж ось вже більш, ніж тримісячного карантину в інформаційному просторі дещо відійшла на задній план, знову нагадує про себе, зокрема, значним зростанням нових випадків захворювання протягом доби.  Так, за останні сім днів недугу виявили у понад 5 тисяч людей, що є найбільшим показником за весь час пандемії в Україні. За цей же період було зафіксовано кілька добових антирекордів, останній — буквально вчора, коли протягом доби COVID-19 виявили 829 хворих.

Звісно ж така ситуація стала предметом розгляду на позавчорашньому засіданні Уряду. «Ослаблення карантинних заходів багато хто сприйняв як скасування карантину і маємо такий результат. Коронавірус нікуди не зник і загрози від нього і для нашої медичної системи, і для української економіки, на жаль, не стали меншими. Я розумію, що люди втомилися від карантину в будь-якій формі, проте наразі немає більш ефективного засобу протистояти поширенню вірусу. Закликаю українців не розслаблятись і не відриватись від реальності!», — сказав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Також очільник Уряду повідомив, що через зростання кількості хворих на коронавірусну хворобу, дію адаптивного карантину продовжено до 31 липня цього року. Крім того, Кабмін оновив механізми, згідно з якими в регіонах зі значним поширенням коронавірусу COVID-19 може відбуватися посилення карантину. Тепер регіоном зі значним поширенням COVID-19 буде вважатися регіон, в якому є одна з таких чотирьох ознак:

  • завантаженість ліжок становить понад 50%;
  • середня кількість ПЛР і ІФА-тестів становить менше 24 на 100 тисяч населення протягом останніх семи днів;
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 більше 11%;
  • показник динаміки зростання випадків інфікування COVID-19 — більш, ніж вісім випадків на 100 тисяч населення.

На жаль, Волинь поки не потрапляє до переліку областей, де є підстави для послаблення карантину. Щодо ситуації в нашому районі, то станом на ранок 18 червня було зафіксовано 27 випадків хвороби.

Як розповів «Нашому життю» заступник директора центру первинної медичної допомоги Дмитро Федчишин, станом на вчора 17 осіб вже одужали, 10 продовжували хворіти, з них п’ятеро перебували на самоізоляції і лікувалися амбулаторно. Стан усіх, хто перехворів, добрий.

«Ще у десятьох осіб, які контактували з хворими, є підозра на коронавірус, втім, остаточно про це стане відомо, коли надійде результат ПЛР-тесту», — каже Дмитро Федчишин.

Також він повідомив, що з початку пандемії в районі було проведено понад три тисячі тестувань — це з урахуванням тих, що проводилися на митниці, коли там був масовий потік людей.

«Як бачимо, ситуація не є критичною, втім, пильності втрачати не треба. Просто слід, як і раніше, дотримуватися необхідних заходів безпеки, бо хворобу ми ще не перемогли. І в жодному разі не треба панікувати», — підсумовує Дмитро Федчишин.

Микола СЕРГІЄНКО.