Жителям Головненської громади нагадали про історію місцевого овочесушильного заводу

Зі слів колишніх працівників заводу та інших джерел, розпочали будівництво заводу в 1953 році ,а осінню 1959 року розпочалося виробництво різних видів продукції, – пишуть на Фейсбук сторінці Головненської ОТГ.
«Почали з найпростішого – випуску сушенної картоплі та крохмалю. Про матеріально-технічну базу й говорити не доводилося: була вона примітивна. Все доводилося робити вручну, про механізацю лише мріяли. То вже потім, поступово, новий завод завойовував свої позиції. Будувався, розростався допоміжними приміщеннями. І кожна будова сприймалася з великою радістю.
1960 рік. Консервний цех дав першу продукцію.
А ось красномовна хронологія технічного розвитку заводу.
1967- споруджено їдальню.
1971- прокладено дорогу з твердим покриттям від селища до заводу.
1973 – м’ясний цех.
1974 – реконструйовано сушильний,
1975 – м’ясний цехи.
1976 – повністю замінено технологічне обладнання сушильного і на 70% – консервного цехів.
1982 – розширене мийне відділення.
1981 – споруджено таро-бондарний цех.
1983 – здано в експлуатацію очисні споруди.
Як бачимо, що не рік – то досягнення.
У планах колективу було розширювати асортимент продукції з місцевої сировини, підвищувати її якість. На заводі випускалося 42 асортименти продукції. Продукція двадцяти видів відправлялася на експорт. Продукцію відправляли у всі куточки Радянського Союзу.
Ті роки, коли об’єм виробництва вимірювався кількома тисячами карбованців стали історією. А потім тут реалізовували продукції не менше до трьох мільйонів карбованців за п’ятирічку.
Підприємство не раз виходило переможцем у районному трудовому суперництві, нагороджувалося перехідними червоними прапорами та грамотами, грошовими преміями.
Цікавий і такий штрих до історії заводу. Якщо в 1960 році працювало 3 фахівці із середньою спеціальною освітою, то потім їх було 55, в тому числі 6 з вузівськими дипломами.
Гордість підприємства – його люди, ті хто своєю працею примножували здобутки овочесушильників. У їх числі Богдан О.Й. , Тахас О.Н., Шум Т.Л. , Півень Є.Я. , Кузьмич М.А., Сушик Н.П.
28 працівників Головненського овочесушильного заводу нагороджено орденами і медалями (Костючик Є.К. Дзядук Л.С., Богдан О.Й., Мороз Є.М. та ін.).
На заводі було організовано гурток художньої самодіяльності. Своїми виступами займали призові місця в районі та області.» – так розповідали колишні працівники заводу.