Юрій Фініковський: «Найбільша цінність — вдячність від людей, яким можеш допомогти»

У сфері державного управління та місцевого самоврядування вже давно визріла традиція підбивати підсумки перших ста днів роботи. Нещодавно цю відмітку перетнув новообраний керівник Рівненської громади Юрій Фініковський. Якими були ці сто днів? Про перші враження, здобутки, проблеми, плани — у розмові з кореспондентом «Нашого життя».

  — Юрію Миколайовичу, чи запам’ятався перший робочий день після першої сесії, на якій ви приступили до виконання повноважень?

— Скажу відверто, це був дуже напружений день. Провів першу настановчу нараду, на якій озвучив основні вимоги до апарату ради, робочий графік, узгодив ряд організаційних моментів. Ознайомився із роботою кожного відділу ОТГ, їх напрацюваннями та першочерговими завданнями, які потребували негайного вирішення, проаналізував посадові інструкції працівників тощо. Разом з усіма сформували перелік першочергових питань, які потребували негайного втручання та вирішення.

— Чи не було лячно, коли глибше вникнули в основні нюанси роботи? З якими проблемами довелося зіткнутися найперше?

— Безперечно, що робота на посаді директора музею та посада сільського голови кардинально різняться. У першому випадку це вузький профіль, чітко визначений напрямок діяльності. В іншому — досить велика ділянка роботи: 17 населених пунктів, питання освіти, медицини, культури, спорту, благоустрою територій, підготовці до зимового періоду тощо. Проблем було дуже багато: заборгованість перед працівниками медицини та соціального обслуговування населення, формування проекту бюджету на 2021 рік, розробка та продовження дії основних програм, планування роботи сільської ради. Не буду приховувати, що довелось зіткнутись із соціальною напругою серед працівників окремих галузей. В ході дуже брудної передвиборчої кампанії багато із людей залякали, що з приходом нової влади вони будуть звільнені. Натомість ми не оптимізували жодного закладу, всі працюють на своїх місцях. Не буду приховувати, що дехто не може ніяк заспокоїтись, і періодично робляться «вкиди» неправдивої інформації. Однак, ми працюємо чесно, прозоро та відповідально, тому впевнено рухаємось вперед, незважаючи на все.

— Одне з перших гучних рішень новообраної ради — коли урізали видатки на апарат, в тому числі на керівництво ради, та вирішили спрямувати їх на харчування дітей. Більшість сприйняла це схвально, хоча знайшлися й такі, хто заявив, що це піар. Як прокоментуєте?

— Як на мене, таких соціальних проектів мусимо реалізовувати якомога більше. Допоки бюджет громади дозволяє це робити — зупинятись не будемо. Безкоштовне харчування для усіх учнів та вихованців садочків нашої громади сприйняли із задоволенням. Під час особистого прийому громадян у всіх селах люди про це говорять неодноразово. Я дякую усім депутатам, які підтримали таке рішення. Щодо того чи це піар, як твердять певні «доброзичливці» (ми знаємо дуже добре про них усіх), не маю бажання щось коментувати. Для нас головне думка батьків, які тепер не думають де взяти зайві 5 001 200 грн. в місяць, щоб їх дитина була сита у школі чи садочку. Ми нікому не нав’язуємо такі рішення, маємо власну думку щодо того, як розвиватись. Наша мета — працювати на благо людей, а не задовольняти власні інтереси.

— Що ще вдалося зробити корисного за ці перші сто днів роботи?

— Здійснив об’їзди усіх населених пунктів, закладів та установ, складено перелік проблемних питань по кожному із них. Провели ряд сесій та засідань виконкомів, де затвердили бюджет на 2021 рік, розробили, доповнили і продовжили дію багатьох програм сільської ради. Так, успішно продовжує діяти Програма матеріальної допомоги людям, які потребують коштів на лікування, проведення операцій, Програма підтримки сільського господарства тощо. Продовжили формування апарату сільської ради: провели конкурси на посаду начальника фінансового відділу, державного реєстратора, начальника юридичного відділу. Впоралися із зимовою непогодою: окрім місцевих комунальних доріг, власними силами розчищали і дороги районного значення. Розпочали масштабну роботу по благоустрою громади: грейдерування доріг, ліквідація сміттєзвалищ, порізка аварійних дерев, прибирання кладовищ, очищення від чагарників закинутих садиб, прибирання територій організацій та установ, рекреаційних та водних об’єктів тощо, оновлення меліоративної системи. Маємо непогані напрацювання по відділах громади, впроваджуємо нові проекти, про які незабаром можна буде дізнатись більш детально.
— Які плани на найближчу перспективу?
— Перш за все мусимо працювати над наповненням доходів громади: ведемо переговори із суб’єктами господарювання, переглядаємо податкову політику. З огляду на те, що маємо втрати по сплаті податків від Волинської митниці, мусимо активно працювати в цьому напрямку. Активізували роботу щодо залучення на терени громади інвесторів, що дасть змогу створити нові робочі місця. Тут маємо уже непогані результати по с. Сокіл, де буде розвиватись молочна галузь, йдуть перемовини щодо залучення інвестицій у с. Гуща, Рівне, Полапи, Старовойтове. Працюємо над покращенням дорожньої інфраструктури, ремонтів закладів освіти та культури, підтримкою спортивної галузі. Скажу відверто — маємо на виході кілька цікавих проектів, однак поки не буду розкривати деталей. Одним словом — робимо все можливе, аби громада розвивалась та була успішною.

— Віднедавна у Фейсбуці з’явилася ваша офіційна сторінка. Яка мета її створення?

— Насамперед, це зроблено задля того, аби жителі краю мали змогу більш детально ознайомитись із діяльністю апарату сільської ради, стежити за основними новинами громади. Там вказані мій номер телефону, електронна адреса, можна писати приватні повідомлення. У свою чергу це дозволить бути більш відкритим для населення.

 — Хто і що додає наснаги у роботі?

— У першу чергу — це підтримка від дружини, сім’ї, родини, друзів та команди однодумців. Слова вдячності також хочу висловити колегам: очільнику Любомльської ТГ Роману Ющуку, Головненської — Миколі Демедюку, Колодяженської ТГ — Віталію Кашику, екс-депутату Волинської обласної ради Юрію Гупалу, з якими перебуваю на постійному зв’язку, консультуюсь з різноманітних питаннь у господарській діяльності. Не менш важливою є підтримка від керівників, працівників та ветеранів місцевого самоврядування, освітньо-культурної та медичної галузі, представників профільних відомств, бізнесу, спорту та інших галузей, з якими маю змогу спілкуватись та набиратись досвіду. Ціную і поважаю тих, хто завжди готовий допомогти добрим словом, підтримати і дати гарну пораду. А найбільшою цінністю вважаю слова вдячності від людей, яким маєш змогу допомогти. Хочеться докласти максимум сил та енергії для розвитку Рівненської громади, яка з її ресурсом повинна стати окрасою Волині.