Любомльський профліцей і Шацький технікум об’єднають

Про спроможність працювати при доведених граничних видатках обласного кошторису під час бюджетних слухань звітували керівники коледжів та закладів профтехосвіти. Про це йдеться на сайті  обласної ради


В слуханнях взяли участь голова обласної ради Григорій Недопад, його заступник Григорій Пустовіт, очільник бюджетної комісії Орест Маховський, депутати обласної ради  Володимир Бондар, Андрій Бокоч, Михайло Скопюк, Ольга Омелько, Ярослав Матвійчук, Юрій Харченко, Олександр Пирожик, а також працівники виконавчого апарату ради та керівники профільних структурних підрозділів ОДА.
Головний висновок аналізу діяльності закладів передвищої фахової та професійно-технічної освіти – кошти гостродефіцитного обласного бюджету не повинні витрачатися дарма на підготовку незатребуваних на ринку праці фахівців, які поповнюють лави безробітних або заробітчан. Відтак депутати та керівництво обласної ради наполегливо рекомендують переглянути обсяги регіонального замовлення на підготовку спеціалістів.
Зокрема, керуючий справами апарату облради Дмитро Дубняк наголосив директорам педколеджів, що наразі в області є гостра потреба у вихователях для дітей дошкільного віку, бракує й педагогів, які володіють навиками інклюзивної освіти. Саме на цих спеціальностях він порадив зосереджувати максимальну увагу при наборі на навчання. А от набір студентів за фаховим рівнем «бакалавр» із наступного року радять не проводити. «В Україні запроваджено ступеневу освіту. У педколеджах мають готувати фахових молодших бакалаврів, у вишах – бакалаврів та магістрів. І на останні держава виділяє значний фінансовий ресурс з держбюджету. Витрачати 34 мільйони гривень з обласного бюджету на підготовку фахівців, які у вишах можуть навчатися за державні кошти, в умовах значної нестачі грошей на захищені статті – недопустима розкіш сьогодні», – наголосив голова бюджетної комісії Орест Маховський.

У закладах профтехосвіти регіональне замовлення скоротять найперше на ті спеціальності, за якими найнижчий рівень працевлаштування, а також мав місце недобір студентів.

Голова бюджетної комісії Орест Маховський також радить кожному із закладів чітко визначитися із профілем та акцентувати увагу саме на ньому. “Заклади мають відшліфовувати свою профільність та дбати про розбудову науково-практичних центрів, адже лише це дасть поштовх до їх розвитку та зацікавить учнів, – зазначив він. Важливо також реагувати на потреби ринку праці та можливості в економіці того чи іншого регіону та переключатися на нові спеціальності”.
Депутат Валентин Кошельник висловив пропозицію про оптимізацію мережі закладів профтехосвіти, адже у багатьох спеціальності дублюються, а набір студентів з року в рік зменшується. Керівництво обласної ради вже розглядає можливість приєднання Любомльського професійного ліцею до Шацького лісового коледжу, який нині активно розвиває нові спеціальності та дбає про залучення позабюджетних коштів на розвиток.
Депутатів також непокоїть гальмування процесу передачі цілісних майнових комплексів закладів профтехнічної освіти з державної у комунальну власність.
Ще один виклик, який чекає на обласний бюджет – це підвищення соціальних та академічних стипендій для студентів. Таке рішення прийняв Кабмін. Але не подбав про фінансовий ресурс на це.
“В області не вистачає степендіального фонду на рік в цілому. Щойно ми виявили цю проблему під час розрахунку показників, одразу скерували звернення на наших народних депутатів. Це питання уже підняте і на годині Уряду, і в офісі Президента. Народна депутатка Ірина Констанкевич, як куратор освітньої галузі, збирає дані з усіх областей, бо це системна проблема”, – наголосив він.
Значний ріст вартості енергоносіїв, а відтак і збільшення витрат на їх оплату – ще одна болюча проблема. У ході слухань з’ясувалось, що наступного року ці видатки більшість закладів профтехосвіти планують збільшити на понад 20%. Однак предметний аналіз засвідчив, що ці розрахунки, м’яко кажучи, перебільшені. Тому цю статтю видатків депутати мають намір проінспектувати окремо.
У ході бюджетних слухань у галузі освіти у депутатів обласної ради склалося враження про дещо вибірковий підхід посадовців профільного управління ОДА до формування бюджетів освітніх закладів. Голова обласної ради Григорій Недопад ініціював включення у порядок денний чергової сесії Волиньради звіту управління освіти і науки ОДА.