Новий закон і плата за землю. Хто і скільки платитиме вже у 2022 році?

Ухвалений нещодавно Верховною радою «ресурсний» законопроєкт передбачає низку змін до Податкового кодексу, зокрема, запроваджує мінімальне податкове зобов’язання для власників земельних паїв. Кому доведеться платити новий податок і як розраховується його розмір – на інфографіці «Слово і діло».

Мінімальне податкове зобов’язання – це мінімально можлива сума податків, яку платитиме користувач землі (людина чи компанія).

Новий податок поширюватиметься на власників та користувачів земельних ділянок сільгосппризначення, які розташовані за межами населених пунктів, а також у їхніх межах, якщо розмір ділянки становитиме 0,5 га та більше.

Не повинні сплачувати податок власники земельних ділянок у населених пунктах чи дачних (садових) кооперативах. Крім того, від сплати мінімального податкового зобов’язання звільняються фізособи, якщо орган контролю не вручив відповідне податкове повідомлення у визначений термін.

Мінімальне податкове зобов’язання складається з податку на землю, податку з доходу за продаж урожаю (вирощеного на цій ділянці), податку на доходи фізосіб, військового збору із зарплати найманих працівників.

Норма про мінімальне податкове зобов’язання діятиме з 2022 року, тобто вперше сплатити податок потрібно буде в 2023-му – за попередній рік.

Для земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких проведено, податок розраховуватиметься за формулою: МПЗ=Нормативна грошова оцінка ділянки× 0,05× М (кількість календарних днів, коли земля перебуває у власності або оренді)/12.

Для ділянок, нормативна грошова оцінка яких не проведена: МПЗ = Нормативна грошова оцінка 1 га землі в області × S × 0,05 × М/12.

У 2023 році середній розмір податку становитиме 1,2-1,3 тисячі гривень за гектар, у 2024 році – 1,4-1,5 тисячі.